Nivelul accizelor va fi exprimat în lei, începând de anul viitor, iar din 2016 va fi actualizat, anual, cu rata inflaţiei, așa cum este comunicată de Institutul Național de Statistică (INS) până pe 15 octombrie, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, titrează Mediafax.
„Începând cu 1 ianuarie 2015 nivelul accizelor va fi exprimat în lei pe unitatea de măsură utilizând nivelul în lei practicat în anul 2014. Începând cu anul 2016, nivelul astfel obținut se actualizează anual cu creşterea preţurilor de consum, din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie”, arată un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.
Modificarea este propusă pentru prevenirea fluctuației veniturilor din accize la bugetul de stat în funcție de variațiile de curs valutar lei/euro stabilite de Banca Central Europeană (BCE) la data de 1 octombrie a fiecărui an, precum și pentru păstrarea valorii reale a acestor venituri și a predictibilității atât pentru bugetul de stat cât și pentru mediul de afaceri, arată instituţia.
La finele lunii noiembrie premierul Victor Ponta a declarat că în 2015 Guvernul taxele şi impozitele, prin urmare și accizele, rămân „exact cum au fost în 2014, niciun leu în plus”. În ultima lună, nici Ministrul Finanțelor nici Ministrul Delegat pentru Buget nu sosiseră în spațiul public cu vreo formulă de calcul clar închegată.
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat un curs de referinţă de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, acest indicator al cursului, folosit de către Guvern la calcularea accizelor, fiind acum cu 0,88% mai mic decât cel anunţat anul trecut, de 4,4485 lei/euro. Dacă accizele ar fi calculate în continuare pe baza cursului anunţat de BCE, atunci nivelul acestora ar trebui să fie mai mic începând cu anul viitor.
Anul acesta, Guvernul a luat în considerare pentru accize cursul BCE din 2012, deoarece era mai mare decât cel din 2013 care trebuia folosit în mod normal, şi a adăugat cea mai mare rată a inflaţiei, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost plătite la un curs fictiv de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anunţat de BCE.