Acasă » Petrol și Gaze » ACER cere Germaniei să renunțe la taxarea tranzacțiilor transfrontaliere cu gaze

ACER cere Germaniei să renunțe la taxarea tranzacțiilor transfrontaliere cu gaze

11 martie 2024
Petrol și Gaze
energynomics

Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER) a pus noi presiuni asupra Germaniei pentru tarifele percepute de Berlin în cazul tranzacțiilor transfrontaliere cu gaze, care, potrivit unor țări, pun în pericol solidaritatea energetică a Uniunii Europene (UE) şi prejudiciază eforturile ce vizează reducerea dependenței de Rusia, transmite Reuters.

Acest tarif este o moştenire din criza energetică cu care s-a confruntat Europa în anul 2022, după ce Moscova a redus livrările de gaze spre Europa. În încercarea de a recupera miliardele de euro pe care le-a cheltuit pentru a-şi umple rapid depozitele cu gaze non-ruseşti, Germania a introdus o taxă pentru tranzacțiile transfrontaliere cu gaze.

Într-un raport publicat vineri, ACER a reluat îngrijorările exprimate anterior de Cehia, Austria, Slovacia şi Ungaria cu privire la taxa aplicată de Germania.

Aplicarea de costuri la tranzacțiile transfrontaliere cu gaze ar putea afecta livrările de gaze, ar putea duce la majorarea prețurilor în unele țări şi ar putea îngreuna eforturile țările de a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu gaze, a apreciat Agenția, potrivit Agerpres.

„Tarifele şi taxele percepute pentru a recupera costurile cu implementarea măsurilor naționale de stocare nu ar trebui să fie aplicate la punctele de trecere a frontierei, pentru a evita efectele negative asupra tranzacțiilor cu gaze”, au subliniat reprezentanții ACER.

Miniştrii europeni ai Energiei au discutat această problemă la reuniunea lor care a avut loc, luni, la Bruxelles. Doi diplomați europeni au dezvăluit pentru Reuters că Germania a sugerat că lucrează la o soluție care să răspundă la îngrijorările exprimate de statele-membre.

În context, Comisia Europeană a informat că discută cu Germania cu privire la taxa în cauză. Un diplomat european a sugerat că Bruxelles ar putea demara o procedură de infringement împotriva Berlinului, dacă îngrijorările sale cu privire la taxa de tranzit nu sunt rezolvate.

ACER a subliniat că îngrijorările țărilor vecine Germaniei s-au intensificat după ce autoritățile de la Berlin au decis să tripleze tariful, de la 0,59 euro pentru un Megawatt/oră, în luna octombrie 2022, la 1,86 euro/MWh în luna ianuarie 2024.

În plus, în pofida îngrijorărilor, Berlinul ar urma să prelungească perioada de aplicare a tarifului timp de doi ani, până la finele lui 2024. În acest context, Italia intenționează să urmeze exemplul Germaniei, cu propriul său tarif suplimentar.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *