Acasă » Electricitate » ACMPE: Comparatorul de prețuri obligatoriu ar reduce bogăția de oferte, reducând competiția

ACMPE: Comparatorul de prețuri obligatoriu ar reduce bogăția de oferte, reducând competiția

7 septembrie 2018
Electricitate
energynomics

Asociația Consumatorilor și Micilor Producători de Energie – ACMPE, proaspăt înființată, consideră că adoptarea Ordinului ANRE privind obligația de informare a clienților finali prin intermediul aplicației informatice „Comparator al ofertelor de furnizare a energiei electrice” va fi unul preponderent negativ. “Transformarea forțată a unui instrument destinat explicit informării într-unul obligatoriu și, mai ales, angajant, va consemna efectiv un mare pas înapoi în procesul de liberalizare a pieței și o reducere, nicidecum o intensificare a competiției pe piață”, consideră ACMPE.

Asociația afirmă că “din perspectiva furnizorilor concurențiali, impunerea Comparatorului ca instrument obligatoriu și mai ales angajant, ar reprezenta o măsură antieconomică, o ingerință brutală și abuzivă în cele mai importante aspecte ale afacerii lor, respectiv dreptul de a-și formula ofertele ținând cont de multe alte criterii în afara prețului, cu precădere de profilul curbei de consum și de bonitatea consumatorului”.

Organizația ACMPE s-a înființat în acest an pentru a reprezenta interesele consumatorilor și pentru a oferi suport micilor producători în gestionarea eficientă a rezultatelor producției proprii. Dintre cei treisprezece membri fondatori, trei au experiență în furnizare, iar cinci în distribuție.

ACMPE subliniază că proiectul de ordin ar fi trebuit să conțină prezentarea detaliată a viitorului comparator, mai ales că cel din prezent „nu este de fapt un comparator de oferte, ci un comparator de prețuri”.

Vezi comparatorul de prețuri pentru energie electrică!

Vezi comparatorul de prețuri pentru gaze naturale!

Acest mecanism în opinia ACMPE, simplifică problema în mod nepermis și dăunător. „Din perspectiva consumatorilor, printre numeroasele beneficii ale unui proces de liberalizare a pieței care s-a derulat în ultimii circa 10 ani se numără și creșterea nivelului de concurență în piața de furnizare la niveluri excepționale. Numărul mare de furnizori activi și competiția dintre aceștia a atras după sine o bogăție și diversitate de oferte care ar fi fost de neimaginat cu doar câțiva ani în urmă.

Trebuie încurajată varietatea de oferte

Există astfel numeroase oferte combinate, de energie electrică și gaze naturale; există oferte care includ servicii specializate cu valoare adăugată; există oferte care garantează o anumită pondere a energiei “verzi” în energia livrată consumatorului, oferte diferențiate pe zone orare sau sezoniere, oferte care premiază respectarea anumitor profiluri de consum, oferte care depind și de termenele de plată acceptate, la fel ca și de durata contractului, oferte care iau în calcul garanții și compensații, oferte care includ ‚găselnițe’ precum abonamentul lunar, taxa de rezervare sau vânzarea de aparate electrocasnice la prețuri cu discount, iar lista ar putea continua cu multe alte caracteristici prin care furnizorii caută să se diferențieze între ei și în același timp să se plieze cât mai bine pe nevoile consumatorilor.

Reducerea acestei remarcabile diversități la practic doar două criterii – prețul și mărimea consumului – este de natură să creeze confuzie în rândul consumatorilor (care vor conchide în mod eronat că doar prețul contează și n-au de unde alege altceva), să descurajeze inovația la nivelul furnizorilor, precum și să ducă doar la un simulacru de concurență între furnizorii de energie, nu la concurență reală.”

Când prețul e singurul criteriu, scade competiția

ACMPE apreciază că “în piețele în care prețul mărfii/serviciului este practic singurul criteriu de alegere, furnizorii mari, cu precădere cei de ultimă instanță, vor fi favorizați din nou, în detrimentul furnizorilor concurențiali”.

Pe de altă parte, Asociația acceptă că dezvoltarea unui comparator de oferte prin includerea foarte multor criterii l-ar face “complicat, greoi, practic imposibil de folosit”.

Propunerile ACMPE

  1. Renunțarea completă la inițiativa ANRE expusă în proiectul de Ordin, în paralel cu asigurarea că toate datele de contact ale furnizorilor sunt reale, actualizate și ușor accesibile consumatorilor
  2. Amânarea deciziei de publicare până la determinarea exactă a necesităților legate de structura ofertelor, atât din perspectiva furnizorilor, cât și a consumatorilor, astfel încât rezultatul să întrunească toate cerințele părților implicate inclusiv prin impunerea unor condiții reciproce corecte în relația consumator – furnizor, astfel încât să crească gradul de încredere al consumatorului, dar și al furnizorului, într-o relație comercială în prezent asimetrică și impusă unei singure părți
  3. În cel mai rău caz, menținerea Comparatorului la nivelul actual, de instrument informativ, care să cuprindă toți furnizorii și în care să fie afișați clar și furnizorii care nu prestează serviciul de furnizare către consumatori, fără instituirea obligativității de contractare pentru furnizori
  4. Prezentarea într-o secțiune specială a site-ului www.anre.ro, cu titlu de exemplu, pentru fiecare furnizor care dorește să facă acest lucru, a unui număr limitat de oferte pe care acesta le consideră atractive și relevante pentru segmentul de consumatori pe care îl vizează. Ofertele ar urma să fie succint prezentate, dar într-un format convenit de ANRE cu furnizorul respectiv, format care să răspundă atât cerințelor considerate importante de reglementator, cât și celor considerate relevante de către furnizor
Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *