Atribuirea către Turcia a unei părți a drepturilor de proprietate asupra sectorului offshore al Ciprului merită luată în considerare ca o soluție în impasul energetic dintre cele două țări, potrivit Cyprus Mail.
Arealul offshore deținut de Cipru deține rezerve potențiale uriașe de gaze naturale și, deși o serie de state și companii străine au încheiat acorduri cu Cipru pentru a efectua explorarea gazelor, Turcia, singura țară care recunoaște Republica Turcă a Ciprului de Nord, se opune explorării, susținând că va încalcă drepturile ciprioților turci.
Turcia se opune activităților grecești și cipriote în Zona Economică Exclusivă (EEZ) revendicată de administrația cipriotă greacă. Ankara susține că ZEE greco-cipriotă încalcă propriul teritoriu extra-continental.
Între timp, Atena și Nicosia au declarat în repetate rânduri că Turcia încalcă dreptul internațional cu pretențiile sale și activitatea de foraj din apropierea Ciprului. În ultimele luni, tensiunile au escaladat, odată cu progresul proceselor de forare și explorare.
Conform Convenției Națiunilor Unite privind dreptul mării (Unclos), „fiecare stat are dreptul de a stabili lățimea mării sale teritoriale, până la o limită de cel mult 12 mile marine (sau 22 de kilometri) de coastă.