Acordul semnat la Geneva între Iran și grupul P5+1 – SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Rusia şi China pentru limitarea programului nuclear al statului persan are efecte benefice pe termen scurt pentru cotațiile internaționale ale petrolului. Preţul țițeiului Brent a scăzut luni cu 3 dolari (2,7%), până la 108,5 dolari pe baril, după ce încheiase săptămâna la 111,05 dolari pe baril. Cotaţia ţiţeiului WTI cu livrare în ianuarie a scăzut cu 1,55 dolari la bursa de mărfuri din New York, ajungând până la la 93,29 dolari pe baril.
Acordul preliminar semnat duminică nu înseamnă încheierea sancțiunilor economice impuse de SUA și aliații săi asupra operațiunilor comerciale și financiare ale statului din Golful Persic. Înțelegerea va permite doar o deblocare parțială în domeniul petrolului și petrochimiei, tranzacțiilor bancare, industriei auto și celei a metalelor.
Exporturile de petrol iraniene vor fi în continuare limitate, iar UE nu va reîncepe să importe petrol iranian. În schimb, va ridica interdicţia asupra contractelor de asigurare pentru vasele petroliere care transportă ţiţei iranian și va permite guvernului de la Teheran repatrierea unei părţi din veniturile obţinute din vânzarea petrolului. În total, Iranul va putea repatria 4,2 miliarde de dolari. Va rămâne deocamdată în vigoare embargoul pe exportul de produse petroliere rafinate.
Exporturile de petrol ale Iranului au scăzut cu 60% de la începutul anului trecut, din cauza sancţiunilor, statul pierzând astfel venituri de peste 80 miliarde de dolari, potrivit administraţiei americane. Cu toate aceste limitări, Iranul a fost în octombrie pe locul şase în Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cu livrări de 2,6 milioane de barili de ţiţei pe zi, în scădere cu 565.000 barili faţă de iunie 2012, când ocupa locul al doilea, conform datelor Bloomberg.