###author###
Acţiunile Electrica beneficiază de serviciile de market maker ale intermediarului Wood & Company. Wood & Company s-a alăturat programului de market making al BVB de la lansarea acestuia, în ianuarie 2014. În prezent, activează ca market maker pentru 6 companii listate: BRD-Groupe Societe Generale, Fondul Proprietatea, Romgaz, OMV Petrom, Transgaz şi Banca Transilvania, conform unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti.
Programul de market making al BVB are scopul de a dezvolta activitatea de market making pe bursă locală, de a creşte lichiditatea şi calitatea pieţei. În prezent, în program, se regăsesc 4 intermediari: Banca Comercială Română, IFB Finwest, Raiffeisen Centrobank AG şi Wood & Company. Aceştia asigura servicii de market making pentru 10 companii listate pe piaţă reglementată. Din 1 octombrie, a fost extinsă lista de acţiuni ale companiilor care pot beneficia de serviciul de market making, la toate companiile membre ale indicelui BET Plus.
Tot din 1 octombrie, market makerii au beneficiat de un pachet suplimentar de stimulente, denumit Schemă Cota-Parte din Venituri. Astfel, dacă un market maker deţine această calitate pentru cel puţin 6 luni şi îşi îndeplineşte obligaţiile de cotare, atunci acesta este eligibil pentru schema de stimulente, iar nivelul stimulentelor este direct corelat cu ponderea activităţii market makerului în totalul valorii tranzacţionate pe o acţiune, în piaţa sa principală.
Pentru luna octombrie, valoarea tranzacţiilor realizate de către market makeri pe acţiunile pe care sunt înregistraţi au reprezentat 6.95% din valoarea totală a tranzacţiilor realizate pe piaţa principală a acţiunilor respective. Acest indicator este cu 49% mai mare decât cel înregistrat în primul semestru din 2014, de 4.66%. Comparativ cu luna septembrie 2014, valoarea tranzacţionată de market makeri în luna octombrie a fost cu circa 15% mai mare.
“Rezultatele programului de market making au arătat până în prezent că programul funcţionează, şi funcţionează eficient. Pentru dezvoltarea acestui program, mai avem în vedere şi alte măsuri, precum crearea unui cadru adecvat pentru short selling şi un mecanism funcţional pentru împrumutul de instrumente financiare. În acest scop, lucrăm alături de Autoritatea de Supraveghere Financiară, Depozitarul Central şi participanţii la piaţă, eforturile tuturor instituţiilor fiind necesare pentru reuşita acestui demers” a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general BVB.