Acţiunile europene au închis la cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni, după ce declinul semnificativ al preţului la ţiţei a adâncit temerile că ar putea urma o recesiune globală după epidemia de coronavirus (Covid-19), transmite Reuters.
Subindicele pentru ţiţei şi gaze naturale a consemnat cea mai importantă scădere, de aproape 17%, după ce, luni, preţul la ţiţei a avut cel mai semnificativ declin înregistrat într-o singură zi după data de 17 ianuarie 1991 (când a început primul război din Golf). Acest lucru vine în urma deciziei Arabiei Saudite de a reduce preţul oficial de vânzare al petrolului său şi a anunţării intenţiei de a-şi majora semnificativ producţia luna viitoare, ceea ce a declanşat practic un război al preţurilor exact într-un moment în care epidemia afectează cererea mondială de petrol.
Indicele pan-European STOXX 600 a scăzut cu 7,4%, cea mai proastă zi de după criza financiară din 2008-2009.
Firmele europene au pierdut aproape trei miliarde de dolari din capitalizarea bursieră din februarie, când răspândirea rapidă a epidemiei a dus la vânzări masive pe burse. „Şocul ţiţeiului intensifică temerile privind efectul epidemiei asupra economiei globale”, a apreciat Andrea Cicione, analist la TS Lombard în Londra.
Bursa norvegiană, expusă la ţiţei, a înregistrat o scădere de 9,4%, cel mai semnificativă din ultimii peste 30 de ani, în timp ce indicele principal FTSE – 100 al Bursei de la Londra a scăzut cu 7,7%, conform Agerpres.
Acţiunile producătorilor de ţiţei BP şi Royal Dutch Shell au pierdut aproape 20% din valoare, iar firma norvegiană Panoro Energy – 39%.
Bursa italiană a înregistrat un recul de 11,2%, după ce Guvernul de la Roma a impus restricţii de călătorie în nordul ţării, pentru a limita extinderea epidemiei.