Două pachete de active ale CET Brașov vor fi scoase la vânzare pe 23 august de către administratorul judiciar al companiei furnizoare de energie termică. Pachetele sunt împărțite în active fixe și pornesc de la prețul de circa 19,5 milioane de euro plus TVA, și active imobile – construcții și teren aferent, cu un preț de pornire de circa 17 milioane de euro. CET Braşov deţine 86 de hectare de teren în municipiul Braşov şi câteva zeci de clădiri. Din momentul licitației, în cazul în care nimeni nu-și adjudecă pachetele, procedura va fi reluată în fiecare vineri.
Datele financiare ale companiei arată că datoriile acesteia se ridică la aproximativ 88,2 milioane de euro, iar din această sumă circa 65 milioane de euro sunt datorii față de bugetul statului. Din momentul deschiderii procedurii insolvenței, creanțele garantate sunt în valoare de aproximativ 68,5 milioane de euro, în timp ce creanțele bugetare însușite de debitoare sunt de 7,4 milioane de euro, iar cele chirografare de 14,7 milioane de euro. Cei mai mari creditori chirografari sunt Hidroelectrica, cu o sumă de 4,2 milioane de euro, Societatea Națională a Lignitului Oltenia (societate încorporată în Complexul Energetic Oltenia) cu 1,83 milioane de euro, dar și Compania Apă Brașov, care are de recuperat 1,75 milioane de euro.
CET Brașov a fost înfiinţată în 1986 cu scopul de a asigura agentul termic către toate marile foste uzine ale Braşovului, cât şi pentru braşoveni. Odată cu căderea industriei braşovene, agentul termic produs de CET Braşov a devenit tot mai scump, pierderile de pe sistem tot mai mari, fiind nevoie în fiecare an de sume considerabile pentru subvenţionarea producţiei de apă caldă şi căldură. În cele din urmă, Consiliul Local Braşov, unicul acţionar al firmei, a admis falimentul acestuia, în acest moment alimentarea cu energie termică fiind preluată de societatea Tetkron, o altă companie a Consiliului Local Braşov.
Bună Ziua Brașov