Acasă » Interes general » Macroeconomie » Activitatea IPO la nivel global își menține reziliența în condițiile unui nivel ridicat de incertitudine și volatilitate

Activitatea IPO la nivel global își menține reziliența în condițiile unui nivel ridicat de incertitudine și volatilitate

2 octombrie 2024
Interes general
energynomics

Pe fondul diminuării activității economice, al volatilității piețelor, al schimbărilor geopolitice și al relaxării politicilor monetare la nivel mondial, piața IPO globală a arătat semne de optimism prudent în trimestrul al treilea al anului 2024. În pofida unei diminuări cu 14% a volumului, la 310 IPO-uri și cu 35% a valorii tranzacțiilor, la 24,9 miliarde USD comparativ cu perioada similară a anului trecut, în trimestrul al treilea s-a înregistrat totuși o creștere modestă a lansărilor de IPO-uri față de primele două trimestre ale anului 2024.

Navigând într-un peisaj economic și geopolitic complex, marcat de începutul unui ciclu de relaxare a ratelor dobânzii la nivel mondial, activitatea IPO din trimestrul al treilea a avut de înfruntat o volatilitate a pieței accentuată. În ciuda acestor dificultăți, regiunile America și EMEIA au dat dovadă de reziliență în primele trei trimestre ale anului 2024, valoarea tranzacțiilor IPO din EMEIA crescând cu 45% comparativ cu perioada similară a anului trecut, ceea ce a contribuit la atenuarea scăderii pieței globale. Aceste concluzii sunt detaliate în raportul EY Global IPO Trends Q3 2024.

Activitatea de ieșire din acționariat a capitalului privat și capitalului de risc, în scădere constantă în ultimii ani, a generat o acumulare de companii de portofoliu pregătite pentru monetizare. Începe să prindă contur o revenire a megatranzacțiilor IPO susținute de capitalul privat și a companiilor „unicorn” finanțate prin capital de risc, deoarece actualele evaluări devin mai favorabile pentru lansarea pe piețele publice a companiilor de portofoliu mature și de valoare mare. În primele nouă luni ale anului 2024, IPO-urile susținute prin capital privat și capital de risc au reprezentat șase dintre principalele zece IPO-uri la nivel mondial și mai bine de o treime din valoarea totală globală a IPO-urilor. În America, aceste IPO-uri au reprezentat 52% din valoarea totală, subliniind o disponibilitate mai mare din partea fondurilor de capital privat și de capital de risc de a ieși din acționariatul companiilor respective în actualele condiții ale peisajului IPO.

Și listările transfrontaliere au înregistrat o creștere semnificativă. În primele trei trimestre ale acestui an, 77 de companii au ales să se listeze în străinătate, în creștere de la 64 în aceeași perioadă a anului trecut, adică o creștere anuală de 20%. Începând cu 2023, emitenții cu sediul în străinătate au reprezentat aproximativ 52% din IPO-urile de pe bursele de valori din SUA, un record al ultimilor 20 de ani. În același timp, pe fondul unor performanțe ale piețelor de capital diametral opuse între SUA și China în acest an, diferența de valoare a piețelor dintre cele două țări a atins un nivel record în trimestrul al treilea.

Regiunile America și EMEIA înregistrează o revenire, în timp ce Asia-Pacific se stabilizează

În primele nouă luni ale acestui an, regiunile America și EMEIA au înregistrat creșteri mai mari de 10% atât ca număr de tranzacții, cât și ca valoare a acestora comparativ cu perioada similară a anului trecut, în pofida unei reduceri a numărului de oferte publice pe fondul pauzei luate de acestea în regiunea Asia-Pacific în primul semestru. SUA și India au menținut, în mod remarcabil, niveluri ridicate ale activității IPO, chiar și într-un trimestru de obicei mai slab. În India au fost lansate peste 100 de IPO-uri în trimestrul al treilea, marcând cel mai mare nivel al ofertelor publice într-un singur trimestru din ultimele două decenii.

Asia-Pacific a înregistrat o redresare remarcabilă în trimestrul al treilea. Compensând declinurile anterioare, această regiune a contribuit la o creștere cu 11% a numărului de IPO-uri la nivel mondial față de trimestrul anterior. Această revenire, marcată de intensificarea activității în China continentală, Indonezia, Malaysia și Coreea de Sud, a reprezentat o injecție de încredere în piața globală într-o perioadă de incertitudine pronunțată.

 Companiile din domeniul inteligenței artificiale atrag interesul investitorilor

În ultimii doi ani, au fost listate, în fiecare an, peste 60 de companii din domeniul inteligenței artificiale, aproximativ jumătate dintre acestea înregistrând profit. Circa 50 de astfel de companii se află în prezent în procesul de lansare a unei oferte publice inițiale, ceea ce demonstrează interesul susținut al investitorilor în inovațiile bazate pe inteligența artificială.

Perspectivele pieței IPO în trimestrul al patrulea al anului 2024

În restul anului 2024, se anticipează că piața IPO va fi influențată de politicile băncilor centrale, de evoluțiile geopolitice și de rezultatele unor procese electorale esențiale. Optimismul este alimentat de scăderea ratelor dobânzii și de diminuarea inflației, ceea ce va încuraja, probabil, noi listări și o renaștere a sectoarelor sensibile la costurile îndatorării. Se preconizează că performanțele solide ale unor piețe cheie, precum SUA, Europa și India, vor susține activitatea IPO. Listările transfrontaliere sunt așteptate să aibă în continuare o creștere solidă și se anticipează oferte publice importante, în special cele susținute de firmele de capital privat și cele provenite din operațiuni de divizare și separare a unor companii, fiind vizate momente favorabile pentru lansarea pe piață.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *