Acasă » Regenerabile » ACUE a finalizat proiectul ”Dialog social pentru un judeţ verde”

ACUE a finalizat proiectul ”Dialog social pentru un judeţ verde”

29 august 2023
Mediu
energynomics

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a finalizat proiectul ”Dialog social pentru un judeţ verde”, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, au anunţat luni reprezentanţii organizaţiei, într-o conferinţă de presă. Valoarea totală eligibilă a proiectului Dialog social pentru un judeţ verde este de 390.944 lei, din care 98% reprezintă finanţare nerambursabilă. Valoarea eligibilă nerambursabilă acordată de Uniunea Europeană prin FSE este de 306.500 lei.

Obiectivul principal al proiectului implementat este consolidarea capacităţii ACUE şi a celorlalţi parteneri sociali, a organizaţiilor non-guvernamentale şi a cetăţenilor din judeţul Ilfov de a se implica în formularea şi promovarea dezvoltării locale, prin îmbunătăţirea culturii dialogului social şi a cunoştinţelor, alinierea la principiile europene, promovarea cetăţeniei active, utilizarea eficientă a instrumentelor şi mecanismelor de instruire/consultare/diseminare, care să contribuie la introducerea de sisteme şi standarde comune în administraţia publică locală.

„Tranziţia energetică trebuie făcută, iar tranziţia energetică implică, pe lângă o serie de politici care să aibă un calendar realist de implementare, cu o pregătire din timp şi acţiuni sustenabile, şi o modificare de comportament la nivelul cetăţeanului. (…) Suntem la 30 şi ceva de ani de democraţie, foarte puţini în comparaţie cu alte state vestice, iar cultura dialogului şi colaborarea dintre instituţii și cetăţean – este în două sensuri. Atât autorităţile trebuie să meargă către cetăţeni, dar şi cetăţenii trebuie să-şi înţeleagă rolul într-un mod mai activ. În cursul acestui proiect noi am încercat cumva, prin diferite sesiuni de training, să învăţăm în primul rând cum se dialoghează, cum se preiau opiniile într-un mod constructiv, pentru că ne asumăm şi noi pe partea noastră faptul că, poate nu tot timpul ştim, la nivel de partener de dialog social, să venim în întâmpinarea autorităţilor cu soluţii concrete şi să le sprijinim în găsirea soluţiilor potrivite pentru fiecare comunitate, adică să-i ajutăm să identifice particularităţile fiecărei comunităţi. Pe de altă parte, această creştere a calităţii opiniilor primite de la societatea civilă depinde, bineînţeles, şi de modul în care statul, prin diferitele sale organisme, organizează şi solicită şi integrează punctele de vedere”, a declarat Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei ACUE, conform Agerpres.

La rândul său, Ana-Maria Turbatu, director executiv Direcţia Mediu şi Mobilitate din cadrul CJ Ilfov, a menţionat că obiectivul central al acestui proiect a fost acela de a consolida capacitatea comunităţii de a se implica în dezvoltarea locală.

„Astăzi ne-am întâlnit pentru a face bilanţul rezultatelor obţinute în implementarea proiectului Dialog social pentru un judeţ verde, în care Consiliul Judeţean Ilfov a fost un partener activ. Acest proiect a avut un obiectiv central, acela de a consolida capacitatea comunităţii noastre de a se implica în dezvoltarea locală, promovând o cultură a dialogului social şi a cunoştinţelor, cu atenţie deosebită acordată alinierii la principiile europene şi promovării cetăţeniei active”, a afirmat Ana-Maria Turbatu, director executiv Direcţia Mediu şi Mobilitate din cadrul CJ Ilfov.

Ea a subliniat că obiectivele Pactului verde european „ne cheamă pe toţi să acţionăm pentru o economie sustenabilă şi fără emisii de carbon”.

„Am văzut această iniţiativă ca pe o oportunitate deosebită de a ne alinia direcţiilor europene şi de a ne implica mai profund în dezvoltarea noastră locală. (…) Am reuşit să creăm un Ghid de bune practici care nu doar că va servi ca instrument esenţial pentru organizaţiile neguvernamentale şi partenerii sociali, dar va rămâne ca o amprentă durabilă a eforturilor noastre în consolidarea dialogului social şi participarea cetăţenească. În plus, am format un grup de lucru dedicat care va continua să ducă mai departe activităţile începute în cadrul acestui proiect, asigurând astfel că această iniţiativă nu se va opri aici, ci va continua să producă rezultate”, a adăugat Ana-Maria Turbatu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *