Acasă » Electricitate » ACUE: Gratuit pentru unii înseamnă mai scump pentru ceilalți

ACUE: Gratuit pentru unii înseamnă mai scump pentru ceilalți

17 iulie 2023
Distribuţie
energynomics

Obligația operatorului de distribuție să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a racordului pentru anumiți clienți finali non-casnici, așa cum a fost introdusă prin Legea 158/2023, în vigoare din 03 iunie 2023, ridică numeroase probleme, avertizează Federația ACUE, într-un comunicat de presă.

Mai întâi de toate, măsura instituie un tratament discriminatoriu pentru anumite categorii de operatori economici, ceea ce încalcă principiul egalității în drepturi, garantat de Constituția României. Astfel, racordarea gratuită oferită unor categorii de clienți non-casnici – cei din industria alimentară și din agricultură (inclusiv sisteme de irigații) – este o „socializare” a costului de racordare, întrucât acesta este finanțat inițial de operatorul de distribuție și recunoscut ulterior prin tariful de distribuție, aplicabil tuturor clienților din zona respectivă de concesiune. Socializarea costurilor unor lucrări între toți clienții aceluiași operator de distribuție generează discriminare, respectiv favorizarea unor anumiți consumatori. Măsura poate fi calificată drept ajutor de stat, întrucât reprezintă un transfer de resurse de stat, acordă un avantaj economic operatorilor din industriile agriculturii și alimentară (de acces privilegiat la infrastructură fără a plăti costul de racordare), iar măsura are efect potențial asupra schimburilor comerciale derulate între statele membre ale Uniunii Europene, afectând concurența.

Mai mult, măsura instituie un cost suplimentar pentru consumatori, întrucât contravaloarea acestor costuri urmează să fie suportată de către distribuitorul de energie, care le va recupera prin recunoașterea în tarif. Altfel spus, conform prevederilor aplicabile unui domeniu reglementat, precum sectorul de distribuție a energiei, costul aferent unor facilități de acest gen se va regăsi în valoarea tarifului de distribuție pentru toți clienții, casnici și non-casnici, din zona respectivă de concesiune.

În trecut, “ideea gratuității a dus la o creștere nesustenabilă a numărului de cereri”, subliniază Dana Dărăban, Directorul executiv al Federației ACUE. “Companiile de distribuție au fost în imposibilitatea de a aloca resursele necesare (umane și financiare) pentru executarea simultană atât a obligațiilor preexistente prin programele anuale de investiții aprobate de ANRE, cât și a obligațiilor suplimentare care au decurs din modificările legislative. În cazul excepțiilor introduse prin Legea 158/2023, aceste costuri vor pune o presiune suplimentară pe tarifele de distribuție și, nu în ultimul rând, vor afecta alte tipuri de investiții programate.”

ACUE propune o altă abordare, în linie cu legislația națională și europeană, constând în  aplicarea unor scheme dedicate de ajutor de stat acestor sectoare și nu modificarea cadrului legislativ primar care guvernează sectorul energetic, într-un mod care poate fi susceptibil de ajutor de stat nepermis.

O altă soluție fezabilă este și atragerea de fonduri europene pentru rețele noi și extinderi de rețele în scopul exclusiv al dezvoltării serviciilor de irigații și a sectoarelor cu cod CAEN agricultură, consideră ACUE.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *