Membrii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) îşi exprimă surprinderea și îngrijorarea faţă de decizia ANRE de a modifica în timpul perioadei de reglementare tarifele de distribuție, anunță un comunicat al asociației.
Ordinul de diminuare a tarifelor încasate în schimbul serviciului de distribuție a energiei electrice a fost supus dezbaterii publice în regim de urgență fără o consultare prealabilă a operatorilor și nu este însoțit de un studiu de impact, a comunicat ACUE.
ANRE a operat scăderi la tarifele de distribuție cuprinse între 5,54% și 16, 3%. Cele mai mari reduceri de tarife se remarcă la companiile de distribuție ale Enel, acestea variind de la 13,75% la 16,3%, în funcție de joasă, medie și înaltă tensiune. La CEZ Distribuție, tarifele scad cu 11,14% (înaltă tensiune), 10,98% (medie tensiune), 13,63% (joasă tensiune), iar la E.ON Distribuție reducerile sunt 9,35% (înaltă tensiune), 9,28% (medie tensiune), respectiv 10,11% (joasă tensiune). La societățile de distribuție Electrica, reducerile tarifelor variază între 5,54% și 14,4%.
Potrivit ANRE, în 2014, marjele de profit brut ale distribuitorilor au fost între 7,48% și 31,79%, iar în primele 8 luni din 2015 s-au situate între 18,38% și 31,74%, o situație catalogată ca incorectă.
În urmă cu un an, ANRE a decis reducerea ratei reglementate a rentabilității companiilor de distribuţie a energiei, măsură pe marginea căreia operatiorii au intentat mai multe procese reglementatorului. Potrivit normelor în vigoare, tarifele de distribuţie pot varia de la un an la altul, în termeni reali, cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuţie şi cu 7% pentru tariful mediu ponderat, amintește ACUE.
“Ordinul ANRE precizează că limitarea impusă variaţiei tarifelor de distribuţie de la un an la altul se referă doar la creşterea acestor tarife. Astfel, reglementatorul vrea să elimine din legislaţie plafonul cu care poate diminua anual tarifele de distribuţie, în condiţiile în care a anunţat deja că intenţionează să reducă tarifele de distribuţie cu procente între 5 şi 16% pentru anul viitor, dar păstrează pragul privind majorările, în scopul protejării utilizatorilor rețelelor. În plus, aceste procente anunțate public de catre ANRE sunt stabilite netransparent, fără consultarea operatorilor de distribuție, ale căror calcule diferă de cele ale reglementatorului.”, susține comunicatul ACUE.
Membrii ACUE consideră că modificarea bruscă a reglementărilor va afecta semnificativ activitatea operatorilor de distribuţie, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul reducerii ratei reglementate a rentabilităţii, iar o nouă diminuare a tarifelor din domeniu va avea un impact important asupra programelor de investiţii în reţele, planificate pentru anii următori.
Federaţia ACUE a cerut insistent, în ultimii ani, asigurarea unui cadru legal stabil şi predictibil astfel încât sectorul energetic să se poată dezvolta durabil şi echilibrat. De asemenea, ACUE a semnalat reglementatorului anumite principii şi recomandări privind modul de elaborare a normelor legale necesare funcţionării pieţei de energie, demers determinat de impredictibilitatea procesului de iniţiere a actelor normative emise de ANRE, de lipsa unei analize prealabile privind impactul asupra pieţei, precum şi de lipsa unor note de fundamentare şi a unor reale consultări publice cu privire la anumite proiecte de reglementări.
ACUE a transmis reglementatorului că este necesară îmbunătăţirea modului în care sunt fundamentate proiectele de acte normative supuse dezbaterii publice, fiind obligatorie parcurgerea prealabilă a unei etape destinate “analizei de impact” a proiectelor de acte normative care, în aplicarea principiului “evaluare înainte de acţiune”, să analizeze toate potenţialele consecinţe pe care le va genera implementarea actelor normative pe care ANRE le promovează.
Federaţia ACUE susţine că este necesară publicarea acestor analize de impact şi stabilirea unui termen rezonabil şi suficient în care toate persoanele şi entităţile interesate să poată consulta temeinic aceste studii publicate de reglementator, să poată efectua analizele și evaluările proprii pentru a avea posibilitatea de a transmite propuneri pertinente, concludente şi utile asupra acestora.
Realizarea tuturor obligațiilor legale privind transportul și distribuția energiei electrice implică prestarea eficientă neîntreruptă și la un nivel superior de calitate a acestor sevicii, pe baza unor costuri justificate ale operatorilor. De asemenea, protecția utilizatorilor rețelelor de energie electrică, inclusiv a consumatorilor vulnerabili, nu se face prin tarifele de distribuție, mai spun reprezentanții asociației.