Acasă » Legal » Regulations » ACUE: Solicităm autorităților să trateze cu seriozitate nevoia operatorilor de distribuție de a crește investițiile

ACUE: Solicităm autorităților să trateze cu seriozitate nevoia operatorilor de distribuție de a crește investițiile

8 august 2024
Legal
energynomics

ACUE: Solicităm autorităților să trateze cu seriozitate nevoia operatorilor de distribuție de a crește investițiile

Federația ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie) solicită autorităților naționale să trateze cu seriozitate nevoia sectorului de distribuție de energie de a crește semnificativ nivelul de investiții, în următoarea perioada de reglementare. Reacția ACUE vine după ce ANRE a aprobat noua rată reglementată a rentabilității capitalului investit (RRR) la un nivel de 6,94%, aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare.

Potrivit ACUE, Rata de rentabilitate aprobată de autoritatea de reglementare este la un nivel semnificativ inferior față indicatorii macroeconomici și financiari avuți în vedere de investitori.

Federația ACUE spune că a facilitat un dialog deschis, constructiv și profesional între operatorii de distribuție și autoritățile naționale. Rata de rentabilitate a capitalului și Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, pentru perioada a V-a de reglementare (2025-2030), sunt decizii strategice pentru sectorul energetic, care trebuie să fie adaptate la condițiile actuale ale pieței și la necesitățile investiționale ale rețelelor de distribuție, în contextul tranziției energetice și al creșterii rolului energiei regenerabile. În caz contrar, nici consumatorii casnici, nici mediul de afaceri nu vor beneficia pe deplin de avantajele tranziției energetice, deoarece nu sunt create premisele critice pentru investițiile substanțiale necesare transformării, flexibilizării și digitalizării rețelelor de distribuție.

Potrivit ACUE, Rata de rentabilitate a capitalului este un indicator financiar esențial pentru acoperirea costurilor atragerii capitalului necesar pentru investițiile din sector, în următorii cinci ani. Realitatea este că, în ultimii ani, condițiile economice la nivel național s-au deteriorat semnificativ. Un exemplu relevant este creșterea costului îndatorării statului român, dar și a companiilor din sectorul privat. În mod surprizător și nejustificat, rata de rentabilitate aprobată de autoritatea de reglementare este la un nivel semnificativ inferior față indicatorii macroeconomici și financiari avuți în vedere de investitori.

În aceste condiții, un mecanism de stimulare a investițiilor dedicate tranziției energetice, stabilit într-un mod transparent prin metodologia de stabilire a tarifelor este esențial. Ca să faciliteze accesul la finanțare, pe lângă acoperirea costurilor mult mai ridicate ale finanțării investițiilor față de perioada trecută, un astfel de mecanism ar trebui să ofere claritate și predictibilitate asigurând, implicit, reducerea riscurilor și incertitudinilor asociate investițiilor în sectorul de distribuție energie, potrivit ACUE.

“Deși recomandarea firească ar fi de creare a unui cadru de reglementare care să garanteze continuitatea și coerența politicilor, în mod inexplicabil, în documentul publicat de ANRE pentru consultare publică, stimulentele în vigoare au fost fie eliminate, fie modificate de o manieră care descurajează investițiile. Salutăm anunțul autorității de reglementare de a corecta această situație și așteptăm o decizie oficială în acest sens”, a declarat Dana Dărăban, directorul executiv al ACUE.

Potrivit ACUE, autoritățile trebuie să alinieze deciziile lor cu realitățile economice prezente, pentru a crea un cadru de reglementare favorabil și sustenabil. Mai mult, intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2024/1747, privind îmbunătățirea organizării pieței energiei electrice a Uniunii („Regulamentul”) aduce norme ferme și imperative, cu aplicabilitate directă în statele membre și a căror respectare este obligatorie.

Regulamentul prevede în mod explicit că metodologiile de stabilire a tarifelor trebuie să reflecte costurile fixe ale operatorilor de transport și distribuție, incluzând cheltuielile de capital și operaționale, pentru a oferi stimulente adecvate pe termen scurt și lung. Regulamentul subliniază rolul central al autorităților de reglementare în asigurarea unor investiții suficiente pentru dezvoltarea, extinderea și consolidarea rețelei.

Metodologiile de la nivel național trebuie să încurajeze modernizarea rețelelor existente, integrarea noilor tehnologii (stații de încărcare mașini electrice, pompe de caldură etc), producția de energie regenerabilă (inclusiv prosumatori), utilizarea serviciilor de flexibilitate și facilitarea stocării energiei, promovând totodată investiții anticipative.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *