Consiliul de Administrație al Electrica S.A. a transmis Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri o scrisoare publică în care constată că „statul Român, prin MEIMMMA, în calitate de acționar, dorește să păstreze un control asupra Electrica”. Mesajul vine la un an de la alegerea Consiliului de către Adunarea Generală a Acționarilor, în urma listării companiei la bursele din București și Londra. În urma listării, statul român şi-a redus sub 50% deţinerea de acţiuni în cadrul Electrica şi a obţinut de la investitori peste 444 de milioane de euro.
Pe 20 august, Consiliul de Administrație al Electrica a transmis Ministerului o scrisoare în care expune patru acţiuni prin care, potrivit semnatarilor, statul român încearcă să-şi menţină controlul asupra companiei, inclusiv prin intervenţii în activităţile curente ale Electrica.
1. Indicatori Cheie de Performanță pentru Consiliul de Administrație
Dorința de a introduce Indicatori Cheie de Performanță pentru Consiliul de Administrație, în ciuda faptului că această practică nu este uzuală în Societățile din Europa de Vest. În cadrul mai multor convorbiri oficiale cu Ministerul dumneavoastră, am aflat că principalul motiv pentru introducerea acestor Indicatori Cheie de Performanță pentru Consiliu este ca acționarul majoritar să dispună de mijloacele pentru a demite Consiliul. Din punctul nostru de vedere acesta este un motiv greșit, deoarece aceasta generează o situație de tip „noi și ei”, bazată pe neîncredere între Consiliu și acționari, și nu este percepută pozitiv de către piață și comunitatea de investitori. De asemenea, în acest fel nu se respectă drepturile acționarilor minoritari.
2. Procesul de numire a directorilor Societății
Dorința de a fi informat cu privire la procesul de numire a directorilor Societății. Potrivit Actului Constitutiv aceasta este o răspundere ce cade integral în sarcina Consiliului de Administrație și nu a acționarilor, indiferent de pachetul de acțiuni deținut în societate.
3. Interferenţa în procesul de nominalizare a administratorilor
Faptul că reprezentanții Ministerului dumneavoastră au încercat să influențeze procesul de nominalizare a administratorilor filialelor Electrica. Pentru ca acest proces de nominalizare să fie complet transparent și independent, ar trebui folosite serviciile unui consultant extern și orice recomandări ar trebui făcute și evaluate de consultant în baza unui profil al membrilor Consiliului bine conturat și în final candidații ar trebui numiți de către Consiliul de Administrație. Acest proces independent se află la acest moment în curs de dezvoltare.
4. Solicitarea mai multor AGA
Este o practică uzuală ca AGA să se întrunească anual și ca supravegherea Executivului să cadă în sarcina Consiliului de Administrație, astfel cum prevede în mod expres Actul Constitutiv al Societății. Mai mult, organizarea mai multor AGA împiedică conducerea și Consiliul să administreze Societatea într-un mod eficient și să introducă mijloacele corespunzătoare pentru ca Electrica să ajungă mai repede să fie în linie cu valorile de referință ale Societăților europene similare.
Iniţiativa Consiliului de Administrație al Electrica a fost comunicată pe 9 septembrie, prin publicarea scrisorii către Minister pe site-ul companiei.
Recent, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a cerut Electrica SA plata unor prejudicii de 1,32 miliarde de euro, cauzate de neurmărirea de către companie a obligațiilor post-privatizare asumate de investitorii care au cumpărat acțiuni la societățile de distribuție de energie privatizate de Electrica. Într-o postare pe Facebook, fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a anticipat că Ministerul Energiei ar putea pune piedici aprobării planului de administrare propus de Consiliul de Administrației al Electrica prin acordarea unui vot negativ dat de reprezentanții mandatați de instituție.