Sistemele integrate sunt din ce în ce mai mult utilizate în cadrul sistemelor de termoficare; regenerabilele, digitalizarea, IoT, energy management, waste-to-energy reprezintă tot atâtea sisteme care definesc în ultima perioadă tendințele de pe plan global. ”Sunt soluții simple, deja s-a ajuns la generația a cincea, iar noi suntem undeva în generația a doua”, a spus Adrian Ciurtin, Country Managing Partner Ecovis Legal Romania, în cadrul conferinței pentru digitalizare și eficiență energetică dedicate orașului Constanța, organizate de Energynomics.
”În piață e o efervescență la nivelul proiectelor de energie regenerabilă, impulsionată de mai mulți factori. Unul din factori este Fondul de Modernizare, a cărui funcționare este prevăzută îde Directiva (UE) 2018/410 și de Regulamentul UE nr. 1001/2020. Din toate aceste motive, proiectele se grăbesc, dar nu sunt întotdeauna bani disponibili”, a mai spus el.
În cazul în care un proiect necesită cofinanțare, Ecovis propune încheierea unor parteneriate strategice între dezvoltatorul parcului, EPC și achizitorul final sau finanțatorul. ”Un prim caz îl reprezintă o variație de la abordarea standard, în care dezvoltatorul aduce proiectul la nivel de brownfield sau ready-to-build și îl vinde către investitor; ei bine, în cazul acesta, ce am reușit noi să creăm pentru investitori este ă o garanție pentru dezvoltator că proiectul va fi adus la faza operațională, adică la punerea în funcțiune și obținerea licenței de producător.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN CIURTIN
Al doilea tip de parteneriat este mai complex și implică obținerea finanțării pe termen lung sau din partea unei bănci de investiții sau chiar a unei bănci comerciale. Sperăm că lucrurile se vor așeza pe făgașul normal și din perspectiva debt-ului disponibil dinspre băncile comerciale. A treia variantă e o variațiune – am reușit să creăm un bridge (credit-punte) de tip finanțare – un mezzanine cu ajutorul constructorului EPC, care a reușit să monteze și finanțarea pe termen lung, însă condiționat de aducerea proiectului la stadiu operațional; este necesar, adică, să se constate viabilitatea lui completă. O altă versiune pe care am implementat-o este o variantă de dorit în contextul în care nu există un deocamdată achizitor final. Această ultimă formulă este potrivită atunci când un grup de dezvoltatori, alături de un investitor instituțional sau strategic, dorește să dezvolte un portofoliu investițional, din care să se retragă apoi cu toții, într-un interval de 6-12 luni de la COD. Într-un sistem open-book, participanții renunță la marjele lor și construiesc un proiect la nivel de cost (-25% din total, de exemplu), urmând să valorifice proiectul prin vânzarea lui după COD cu un adaos de cel puțin 45%. Regăsiți în prezentare împărțirea participației între parteneri așa cum a rezultat într-unul dintre proiectele noastre”, a explicat Ciurtin.
Conferința “Digitalizare și Eficiență energetică – anul 5 – Constanța” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri Kawasaki Gas Turbines Europe, Wiren Energy.
S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 200 de persoane.