Investițiile în proiecte de eficiență energetică se derulează cu dificultate din trei cauze principale, a declarat Adrian Ghiță, director executiv al Fondului Român pentru Eficiența Energiei (FREE), în cadrul evenimentului “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la Constanța de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.
„Există blocaje în documentația proiectelor, care de multe este întocmită la un nivel calitativ slab. A doua barieră este legată de mentalitate. Oamenii nu se împrumută ușor pentru eficiență energetică pe principiul ‘las’ că merge și așa’. Al treilea blocaj major pleacă de la dependența de fonduri nerambursabile, care nu sunt întotdeauna ușor de obținut”, a declarat Ghiță.
La momentul creării FREE, eficiența energetică era asimilată strict conceptului de economie de energie, dar în contextul crizelor actuale are deja și alte conotații cum ar fi securitate energetică sau vulnerabilitate energetică.
Între timp, acest concept a devenit unul dintre cei cinci piloni recunoscuți de UE pentru dezvoltarea sustenabilă.
FREE a fost înființat în 2001 prin HG la inițiativa Băncii Mondiale și a Fondului Global de Mediu, care a oferit atunci guvernului român un grant de 8 milioane de dolari pentru investiții dedicate sectorului de eficiență energetică.
Fondul a acordat, de la înființare, finanțări pentru 51 de contracte care însumează aproape 30 milioane de dolari, iar aceste contracte au generat o reducere a emisiilor anuale de carbon de peste 206.000 de tone.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN GHIȚĂ
”Noi finanțăm proiecte fotovoltaice cu condiția ca energia să fie folosită pentru consum. Acordăm finanțări cu dobânzi fixe, ceea ce este un avantaj într-o perioada ca aceasta”, a mai spus Ghiță.
FREE analizează cu precădere proiectele care au termen de recuperare de 6-7 ani, iar contractele de finanțare se fac doar în dolari.
Totodată, FREE finanțează maximum 80% dintr-un proiect, iar valoarea minimă trebuie să fie de cel puțin 100.000 de dolari, în timp ce pragul maxim este de 1 milion de dolari de proiect. Totuși, aceste praguri pot fi depășite sau reduse cu acceptul Consiliului de Administrație al FREE.
Conferința de la Constanța a fost a treia dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021. Urmează Iași, pe 19 și 20 octombrie, și București, pe 16 și 17 noiembrie.