Acasă » Regenerabile » Solar » Agrovoltaic » Adrian Moldovanu, Greencells: Legislația încă nearmonizată este o frână în calea proiectelor noi de energie solară

Adrian Moldovanu, Greencells: Legislația încă nearmonizată este o frână în calea proiectelor noi de energie solară

14 iulie 2021
Agrovoltaic
Gabriel Avăcăriței

Pornind de la proiecțiile asumate prin Green Deal, investiți de numai 10 miliarde de euro în fotovoltaice ar însemna capacități noi de 15 GW, a estimat Adrian Moldovanu, Head of Business Development Romania, Greencells, în cadrul celei de a 7-a ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics. ”BNR a estimat că investițiile în proiecte verzi ar putea ajunge la 60 de miliarde de euro până în 2030. Pe de altă parte, ne uităm către Fondul de Modernizare, acesta are alocată suma de 2 miliarde de euro doar pentru fotovoltaice, Fondul de Tranziție Justă – undeva la 1 miliard de euro, PNRR, AFM, Electrica și alte proiecte guvernamentale adaugă încă 1 miliarde de euro la această sumă… Așadar, undeva la 4 miliarde de euro ar fi doar granturi pentru proiecte fotovoltaice, ceea ce ar însemna un imbold foarte mare pentru investitori și un potențial real pentru a atinge o sumă mult mai mare decât cea asumată”, a spus explicat el.

De 10 ani, grupul Greencells este prezent în România, în proiecte fotovoltaice. ”Acum există o perspectivă bună, un interes crescut al investitorilor și al băncilor. Singura frână este legislația încă nearmonizată, aceste ghiduri de finanțare – de exemplu, pe Fondul de Modernizare – care este activ, dar proiectele stau în stand-by, în lipsa ghidului. Am ratat un prim apel de proiecte în iunie, sperăm să nu-l ratăm pe cel din decembrie”, a mai spus el.

Moldoveanu a adăugat că grupul Greencells este implicat în proiecte agrovoltaice, în țări precum Italia sau Olanda, ”care dezvoltă o nouă latură a acestui segment – fotovoltaice aflate pe terenuri agricole, fără a afecta producția agricolă”. ”Greencells este parte din aceste proiect. Avem în pipeline un total de 350 de MW în faze avansate, în Italia. Suntem interesați să investim și în România. Anul trecut am emis un green bond la Bursa din Frankfurt și am strâns 25 de milioane de euro, pentru investiții. Avem un apetit mare pentru România, însă vedem o inconsecvență între declarații și acțiuni”, a mai afirmat Adrian Moldovanu.

Ediția 2021 a Energy Strategy Summit a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul Automatica, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, E.ON România, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, FPPG, Greencells, Horvath & Partners, ING Bank, Hidroelectrica, MET România Energy, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Photomate, Rolls Royce, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transgaz.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *