Acasă » Regenerabile » Adrian Paraschiv: Energia verde trebuie utilizată pentru fabricarea de produse cu valoare adăugată mare

Adrian Paraschiv: Energia verde trebuie utilizată pentru fabricarea de produse cu valoare adăugată mare

20 iunie 2023
Regenerabile
energynomics

Strategia energetică a României trebuie să includă nu doar componenta de producere a energiei din surse regenerabile ci și soluții de utilizare a acesteia pentru fabricarea de bunuri cu valoare adăugată ridicată, a declarat Adrian Paraschiv, Country Manager al companiei Photomate, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, organizate de Energynomics.

”În strategia energetică a României, pe lângă că vrem să spunem să producem energie regenerabilă ar trebui să știm și unde o utilizăm. Tranziția energetică se întâmplă, dar trebuie să conștientizăm că vine cu niște costuri care vor oferi în viitor o piață mult mai largă pentru forța de muncă. Universitățile vor fi mai specializate și aceasta presupune un sistem integrat în care vor putea accede actualii și viitorii studenți. Sunt câteva provocări care trebuie incluse în strategia energetică, dar aceasta trebuie cuplată la realitate, nu doar la ce ne dorim”, a afirmat Paraschiv.

Energia produsă din surse regenerabile va trebui stocată pentru a fi utilizată în momentele de vârfuri de consum dar va trebui folosită și în acele industrii care au nevoie de ea în timpul zilei. Este nevoie de un circuit complet, de la investitorul în producția de energie, trecând prin furnizori, transportatorul de energie, distribuitori și până la consumator final și până la fabricarea produsului finit cu valoarea adăugată mare pe care România să îl poată exporta.

”Să nu fim doar exportatori de materie primă, ci să facem și produsul finit. Trebuie să folosim energia pe care o producem în industrie”, a adăugat Paraschiv.

Din cauza consumului redus, unii prosumatori au dificultăți în aprovizionarea cu propria energie din cauza întreruperilor frecvente ale sistemelor fotovoltaice. Aceste întreruperi sunt cauzate de creșterea tensiunii în rețeaua de distribuție ca urmare a consumului redus și a faptului că, în timpul zilei, centralele fotovoltaice produc prea multă energie față de nevoia de consum a proprietarului. Drept urmare, sistemul fotovoltaic se decuplează, iar acest lucru amintește de nevoia legiferării stocării de energie care ar putea fi o soluție pentru limitarea acestor întreruperi.

De altfel, la nivel național au fost conectați la rețea primii 2 MW de stocare, a precizat Paraschiv, adăugând că stocarea ”trebuie să devină o realitate” pentru a contracara caracterul impredictibil al energiei din surse regenerabile. ”Sunt investitori care au proiecte dar se lovesc de partea birocratică pentru care România este renumită deja în UE. Dar încă și mai important se lovesc de impredictibilitatea producției de energie”, a mai spus Paraschiv.

Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *