Acasă » Electricitate » Adrian Paraschiv, Photomate: Analiza consumului de energie este esențială înainte de investiția în sisteme proprii de generare

Adrian Paraschiv, Photomate: Analiza consumului de energie este esențială înainte de investiția în sisteme proprii de generare

29 iunie 2022
Electricitate
energynomics

Analiza consumului de energie este cel mai important element de luat în considerare de către investitorii în sisteme proprii de producere a energiei, a subliniat Adrian Paraschiv, Country Manager Photomate, în cadrul conferinței „Comunități sustenabile – Sibiu”, organizate de Energynomics și SmartiCity. “Acum prețurile sunt plafonate, dar nu e limpede până când va fi aplicată această măsură de sprijin, iar costurile cu energia sunt o parte tot mai importantă a planurilor de afaceri, ținând cont de impactul acestor costuri”, a subliniat Adrian Paraschiv.

Consumatorii pot fi foarte diferiți, de la o municipalitate, la un mare producător industrial sau la o gospodărie. Totuși, indiferent de tipul de consumator, “putem reduce semnificativ factura de energie electrică printr-o investiție într-un sistem de energie regenerabilă. Costul acestuia este cunoscut, este cel de la momentul implementării, iar perioada de garanție este de 15-20 de ani. Perioada de amortizare variază între 4-5 ani, până la 7-8 ani, în funcție de consum, așa că putem anticipa că un investitor în sisteme fotovoltaice va avea energie gratis pentru minim 3 ani sau chiar mai mult”, a calculate directorul de țară al Photomate.

Photomate este o companie parter al Huawei care distribuie echipamentele Huawei FusionSolar pentru producția de energie fotovoltaice în centrul și estul Europei. “În toate țările în care operăm există o cerere constantă de soluții pentru independența energetică, iar cea mai rapidă soluție este reprezentată în prezent de sistemele fotovoltaice”, a afirmat Adrian Paraschiv. Aceste sisteme sunt ideale pentru clienții industriali care funcționează într-un singur schimb, de dimineața până după-amiază. “Pentru fabricile care lucrează și cu schimburile 2 și 3, sper că în cel mai scurt timp vor interveni și în România sistemele de stocare de energie mare capacitate, capabile să furnizeze energia regenerabilă pentru întreaga perioada de desfășurare a activității”, a mai spus el.

Tehnologia a avansat deja suficient pentru a permite producția de energie la costuri rezonabile, inclusiv în ceea ce privește stocarea de energie electrică. “În România prețurile sunt încă mai mici decât în restul Europei, dar mă aștept să se producă o egalizare a prețurilor în viitor”, a anticipat Adrian Paraschiv.

DESCARCA PREZENTAREA LUI ADRIAN PARASCHIV

În țările în care activează, Photomate a livrat deja și sunt în curs de implementare soluții comerciale de stocare de 2 MWh. În România, mai este nevoie de niște clarificări legislative pentru ca asemenea soluții să înceapă să devină realitate, a mai spus Adrian Paraschiv. “Viitorul este integrarea tuturor echipamentelor – sisteme fotovoltaice, stocare a energie, stații de încărcare a mașinilor electrice etc – și operarea lor prin intermediul unor aplicații automatizate, de la distanță.”

Conferința „Comunități sustenabile – Sibiu” a fost organizată de Energynomics și SmartiCity cu sprijinul partenerilor Bosch, E.ON, Flash Lighting Services, Integrisoft, Kawasaki Gas Turbine Europe, MET România Energy, Photomate, Signify.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *