Acasă » Electricitate » Adrian Paraschiv, Photomate: Ne așteptăm la o creștere a pieței românești în perioada următoare

Adrian Paraschiv, Photomate: Ne așteptăm la o creștere a pieței românești în perioada următoare

20 octombrie 2020
Electricitate
Bogdan Tudorache

Photomate, companie înființată în Cehia, este activă la nivel european în alte șapte țări – Ucraina, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Danemarca, România și Slovacia, ultimul birou fiind deschis în Georgia. Partener Huawei, Photomate a avut în 2019 o cifră de afaceri de 63 de milioane de euro cu 31 de angajați, din 2016 și până în prezent fiind livrate invertoare pentru centrale solare de 4.000 de MW.

”Oferim partenerilor noștri de la training-uri tehnice la soluții tehnice, cu o echipă de ingineri răspândită pe întreaga Europă. Înainte de pandemie am susținut peste 100-150 de training-uri în perioada 2019-2020, însă, din păcate, odată cu venirea pandemiei, a trebuit să le recalibrăm, astfel încât anul acesta toate training-urile și conferințele au trecut pe online. Ne lipsește mult partea de interacțiune, dar trebuie să ne adaptăm și să mergem mai departe”, a spus Adrian Paraschiv, Country Manager Photomate, în cadrul evenimentului „Digitalizare și Eficiență energetică în industrie – Iași”, organizat de Energynomics.

În anul 2019 Photomate a avut ca piețe de referință Ucraina, cu 997 MW livrați în capacități solare, Polonia, cu 168 MW și Ungaria, cu 116 MW. În Ucraina, cota de piață a fost de 32,5%, sau 43% împreună cu vânzările directe Huawei, și se urmărește creșterea cotei la 55%. În Polonia, cota de piață a fost de 60%, în proiecte la scală comercială, iar în Ungaria, de 35%.

”Din păcate, România nu apare aici, întrucât piața românească de energie fotovoltaică a fost destul de mică, dar are o creștere semnificativă în anul 2020 și ne așteptăm să crească în continuare în 2021, atât pe segmentul rezidențial, cât și pe cel industrial și de scală largă. Proiectele sunt în discuție, trebuie finalizată partea de finanțare”, a spus Paraschiv.

Centrul de livrări Photomate este situat în Cehia, în 2019 fiind realizate peste 1.200 de livrări rutiere. ”Livrările se realizează foarte rapid, în șapte zile lucrătoare de la primirea comenzilor. Suntem parteneri Huawei și partener certificat de service al acestei companii, acoperind tot ceea ce înseamnă service, livrare, post vânzare și suport tehnic. Tehnologia Huawei permite o verificare online a defecțiunilor, astfel încât timpul de constatare se reduce cu 80%”, a mai spus el, prezentând soluțiile companiei, inclusiv sistemele de stocare cu optimizator ale Huawei. Producția solară este monitorizată online, iar consumul este centralizat, tehnologia Huawei având module de inteligență artificială integrate care permit și evitarea arcului electric.

”În mod obișnuit, bateriile se descarcă în paralel, dar Huawei a venit cu o tehnologie care permite descărcarea în serie”.

Înmagazinarea industrială se face cu ajutorul sistemelor Xelectrix Power din Austria, care oferă soluții de până la 1MW pe fiecare container, mai multe containere putând fi conectate, la un cost foarte mic în comparație cu tehnologiile vechi.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *