Uniunea Europeană oferă României posibilitatea schimbării strategiei energetice, pentru a reduce impactul emisiilor de carbon, astfel încât, pe lângă sistemele fotovoltaice din segmentul rezidențial, care în ultimii ani și-a dovedit apetitul în creștere pentru aceste servicii, se va dezvolta și segmentul municipal, a afirmat Adrian Paraschiv, Country Manager Photomate, în cadrul conferinței „Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca”, organizate de Energynomics.
”Municipalitățile dispun de o bază de clădiri ce poate fi utilizată pentru generarea de energie verde. Autoritățile pot apela oricând la mediul privat pentru a discuta despre idei și tehnologii pe care să le folosească în generarea de proiecte de energie verde. Primăria Cluj-Napoca a pornit deja o astfel de campanie și nu pot decât să mă bucur! Sper ca din ce în ce mai multe primării din țară să aibă astfel de inițiative”, a spus el.
Photomate este implicată în numeroase proiecte de energie solară și stocare, fiind prezentă în toate țările europene, de la țările nordice și până în Bulgaria, ultimul birou de reprezentare deschis fiind cel din Tbilisi, Georgia.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN PARASCHIV
”Suntem prezenți alături de clienții noștri, dezvoltatorii de sisteme fotovoltaice. Atât în partea de pre-sales, cât și de post-sales, inginerii Photomate le sunt alături în dezvoltarea de soluții solare atât la sol, cât și pe acoperișuri. Avem o experiență vastă, cu mii de MW dezvoltați în toată regiunea în care activăm. Centrul nostru logistic s-a confruntat cu o reală provocare în ultimii doi ani, în a face față cererii crescânde, în furnizarea de produse și în asigurarea logisticii în relația cu furnizorii. Fiind prezenți în mai multe țări, am avut oportunitatea de a vedea cum evoluează fiecare în parte, iar în ultimii ani, cel puțin în ultimul an, Polonia a dobândit un apetit extraordinar pentru dezvoltarea de astfel de proiecte.
Ca și România, Polonia are un sistem de sprijin pentru instalațiile fotovoltaice de acoperiș pe clădirile rezidențiale. Urmează Ucraina, și, în mod surprinzător, în anul 2020, țările baltice au avut o evoluție extraordinară. Din păcate, România este puțin mai jos și asta se simte în lipsa proiectelor de mare anvergură. În România, în ultimii doi ani, nu am dezvoltat nici un proiect fotovoltaic de dimensiuni mari sau foarte mari. Deși România și-a atins ținta pentru regenerabile, acest obiectiv a fost atins cu resurse eoliene și hidro. DÎn acest context, potențialul României este foarte mare, dată fiind poziția geografică foarte bună, care îi conferă capacitatea de a deveni exportator de energie verde”, a mai spus Paraschiv.
Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, Cargus, Claritech, CREESC, Eaton, Enel X România, EnergoBit, Kawasaki Gas Turbines Europe, Photomate, Renovatio, Simtel, Wiren.
Peste 220 de persoane s-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog.