Acasă » Regenerabile » Solar » Adrian Paraschiv, Photomate: Tehnologia ne permite să ne asigurăm singuri necesarul de energie electrică

Adrian Paraschiv, Photomate: Tehnologia ne permite să ne asigurăm singuri necesarul de energie electrică

10 noiembrie 2021
Solar
energynomics

Când vorbim despre infrastructură, cel mai mulți dintre noi se gândesc la drumuri și autostrăzi, eventual, la rețeaua de canalizare și apă curentă. Infrastructura energetică nu este foarte vizibilă și, poate, de aceea apare mai rar între preocupările publicului general și ale decidenților, a opinat Adrian Paraschiv, Country Manager Photomate, în cadrul conferinței „Digitalizare și Eficiență energetică – Sibiu”, organizate de Energynomics. “Adevărul este că atât rețeaua de distribuție, cât și cea de transport a energiei electrice au nevoie de investiții majore pentru a face față cererii crescute din prezent”, a subliniat Adrian Paraschiv.

Simultan cu eforturile de modernizare și întărire a rețelelor, fiecare dintre noi, acasă și la locul de muncă, facem tot ce putem pentru a ne asigura accesul constant la energie electrică, în condiții de preț rezonabile. “Sistemele fotovoltaice reprezintă una soluțiile care ne pot asigura rapid energia electrică de care avem nevoie”, a precizat oficialul Photomate, companie partener pentru Huawei FusionSolar și xelectric.

Polonia, Ucraina și Slovacia sunt în prezent principalele piețe de desfacere pentru Huawei FusionSolar, cu aproape 1,3 GW livrați în 2020. Adrian Paraschiv s-a referit la beneficiile utilizării sistemelor fotovoltaice, din perspectivă operațională (energie electrică rezilientă, echilibrarea rețelei, flexibilitate crescută), financiară (reducerea costurilor cu distribuția, energie disponibilă la nevoie, reducerea facturilor) și de mediu (reducerea utilizării combustibililor fosili, posibilitatea stocării de electricitate, soluții disponibile în afara rețelei).

Adrian Paraschiv a prezentat și un proiect realizat în România, un sistem de 48 kWp instalat pe o clădire de birouri din București.

“O casă consumă în mod obișnuit în jur de 5kWh pe zi. Cu sistemele Luna2000 de la Huawei, cu o capacitate de stocare între 5kWh și 30 de kWh, putem stoca energia produsă atunci când nu o folosim, pentru a utiliza atunci când avem nevoie, pentru consum propriu sau pentru injecția în rețea”, explicat el. Pentru stocarea de capacitate, Huawei a anunțat în 2021 sistemele Luna2000 de 2 MWh, care vor fi disponibile din 2021. “Sunt echipamente de foarte mare putere, care pot fi monitorizate și programate în timp real prin aplicația dedicate”, a precizat el.

DESCARCA PREZENTAREA LUI ADRIAN PARASCHIV

În ceea ce privește stocarea de energie pentru segmentul comercial, pentru afacerile mici sau pentru stațiile de încărcare a mașinilor electrice, soluțiile de la xelectric sunt cele mai potrivite, consideră Adrian Paraschiv. “Sistemele xelectric sunt sigure și sunt hibridizabile cu generatoarele electrice, care sunt destul de scumpe. În medie, un generator diesel funcționează circa 8.000 de ore, cu o revizie tehnico la fiecare 2.000 de ore de funcționare. Prin hibridizare, reducem costurile de funcționare, în principal cu combustibilul, și nu mai avem nevoie nici de intervalul de ramp up, cele 15-20 de secunde până când generatorul ajunge la turația nominală. Atunci când pică rețeaua, sistemele xelectric preiau imediat sarcina, după care se încarcă folosind energia produsă de generator.”

Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică – Sibiu” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri:  ABB România, Enel X România, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Photomate, Sixt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *