Odată cu dezvoltarea tehnologiei dictată de pandemie și lockdown, tot mai multă lume a realizat necesitatea în creștere a eficienței energetice și reducerile de cost care pot fi obținute, a spus Adrian Paraschiv, country manager, Photomate, în cadrul celei de a 7-a ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics.
”Începând cu anul trecut și odată cu demararea programului Casa Verde, am văzut o creștere foarte mare a cererii de invertoare pentru sisteme fotovoltaice. Din păcate, nu am văzut și o creștere a cererii pentru sisteme de stocare. Și asta, ca urmare a faptului că în programul Casa Verde a fost inclus doar un sistem de generare, autoconsum și injecție în rețea. Marea majoritate a beneficiarilor a optat pentru injecție, însă mulți au optat pentru autoconsum”, a spus el.
Astfel, se pune problema utilizării eficace a energiei – curba de consum nefiind paralelă cu cea a producției. ”În mod natural, s-au căutat soluții pentru rezolvarea acestei probleme și așa a apărut stocarea energiei. Aceasta se lovește de problema costului echipamentelor, care, în trecut, era oarecum prohibitiv. Însă, în acest moment o soluție de stocare a energiei de 5-10 kWh, împreună cu un sistem solar aferent, are o valoare ce se poate amortiza în aproximativ 7-8 ani prin reducerea costului cu energia. Apoi, putem beneficia de energie gratis cel puțin tot atât timp – un sistem fotovoltaic are o durată de viață de 15-20 de ani”, a mai spus el.
”La nivel rezidențial, România a început să se miște foarte bine în segmentul fotovoltaic. Așteptăm să vedem și investițiile de mare capacitate – de 10-50-100 MW. Acolo apare o altă discuție, cea legată de capacitatea rețelei de transport. Pentru a putea conecta tot mai multe astfel de sisteme, trebuie efectuate investiții și în sistemul de transport și trebuie realizate mai multe conexiuni cu țările din jur, pentru ca energia în exces să poată fi exportată, iar producătorii să beneficieze de expunerea pe piețele respective”, a adăugat el.
Ediția 2021 a Energy Strategy Summit a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul Automatica, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, E.ON România, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, FPPG, Greencells, Horvath & Partners, ING Bank, Hidroelectrica, MET România Energy, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Photomate, Rolls Royce, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transgaz.