Advantage Austria a premiat proiectul Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics (ELI-NP) cu Energy Globe Award Romania 2022, ne-a informat Ambasada Austriei
Proiectul Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics (ELI-NP), care este în prezent cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul fizicii fotonucleare. Clădirile ELI-NP sunt proiectate și echipate conform celor mai noi tehnologii, la cele mai înalte standarde, pentru a îndeplini cerințele de proces și de mediu.
Funcționarea echipamentului științific necesită condiții specifice precise. Parametri precum temperatura, presiunea și umiditatea au un impact important asupra bunei funcționări a echipamentului științific, implicând și un consum de energie important. Sistemul HVAC (Încălzire, ventilație și aer condiționat) este unul dintre sistemele de bază ale unității.
Scopul de a proiecta și construi cel mai potrivit și mai rentabil sistem HVAC care deservește clădirile a condus la cel mai mare sistem geotermal de mică adâncime din Europa.
Sistemul geotermal de mică adâncime este instalat pe un teren de 27.000 mp, are o lungime de 135 km și 1080 foraje adânci de 120 m fiecare. Capacitatea termică totală instalată este mai mare de 6,2 MW.
Sistemul geotermal de mică adâncime asigură clădirilor toată energia necesară pentru încălzire, ventilație, aer condiționat, apă caldă și apă de răcire tehnologică.
Sistemul nu utilizează combustibili fosili ca sursă de energie, principala sursă de energie atât pentru încălzire, cât și pentru răcire (inclusiv răcirea tehnologică) este energia geotermală, echipamentele fiind alimentate de energie electrică. Astfel, sistemul HVAC geotermal de mică adâncime instalat la ELI-NP este prietenos cu mediul, cu emisii scăzute de CO2, fiind de asemenea unul dintre factorii-cheie care conduc la un consum redus de energie.