Prețul energiei electrice la consumatorul final după expirarea plafonării, la 1 aprilie 2025, se va găsi în intervalul 1,03 – 1,15 lei/kWh cu TVA inclus, ceea ce ar însemna o majorare a prețului cu 21% pentru cei cu un consum de peste 255 kWh/lună şi cu 51% pentru cei cu mai puțin de 100 kWh/lună, consideră preşedintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță.
Acesta a făcut o prognoză a prețului energiei electrice după expirarea plafonării.
„Încet ofertele de preț ale energiei electrice pentru perioada de după plafonare încep să apară în cutiile poştale şi pe comparatorul de prețuri al ANRE. Ofertele de preț apărute în piață sunt cuprinse în prezent între 1,03 – 1,43 lei/kWh cu TVA inclus pentru perioada post plafonare. Cel mai probabil acesta va fi intervalul în care vor apărea şi următoarele oferte de la ceilalți furnizori de energie electrice către clienții casnici”, precizează preşedintele AEI, conform Agerpres.
Potrivit sursei citate, costurile cu energia electrică ale unui furnizor de energie electrică în Bucureşti, luând în considerare prețurile medii tranzacționate pe OPCOM, cu livrare în lunile anului următor, sunt cuprinse între 0,4818 – 0,51864 lei/KWh, iar după ce se adaugă tarifele, taxele, accizele şi marja comercială, costul mediu pentru anul următor ar atinge un nivel de 1,0365 lei/KWh cu TVA inclus, în condițiile în care taxele, accizele şi tarifele nu se modifică.
Preşedintele AEI susține că la acest calcul nu au fost luate în considerare costurile cu dezechilibrele care în anul 2024, „în unele momente s-au bazat pe cele mai mari prețuri din Europa”.
Astfel, la 1 aprilie 2025 prețul energiei electrice la consumatorul final nu poate să aibă un nivel inferior costurilor de 1,03 şi probabil prețurile se vor găsi în intervalul 1,03 – 1,15 lei/kWh cu TVA inclus.
„Aceasta înseamnă o scădere a prețului energiei electrice cu circa 21% pentru consumatorii care consumau peste 255 kWh/lună şi o creştere a prețului energiei electrice cu 51% pentru cei care consumau sub 100 kWh/lună (o creştere în medie cu circa 17,6 lei/lună la factura de energie electrică). Menținerea unui plafon al prețului la energie electrică de 0,68 lei/kWh, înseamnă vânzarea sub costuri pentru furnizori, respectiv riscul disfuncționalităților în aprovizionarea cu energie sau necesitatea de bani de la bugetul de stat pentru subvenționarea acestor prețuri, respectiv creşteri de taxe şi impozite – care în fapt este în dezavantajul populației sărace”, a transmis preşedintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, semnala miercuri seara, într-o postare pe Facebook, că, aşa cum arată piața până acum, toți consumatorii din România vor plăti prețuri la electricitate mai mici decât plafonul maxim actual, cel de 1,3 lei/kWh. Din situația tranzacțiilor realizate până la data de 24.10.2024 pe piețele de energie electrică administrate de OPCOM, energia cu livrare în perioada 2025, profil bandă, a fost vândută la un preț mediu ponderat de 485,28 lei/MWh, iar profilul vârf la 539,31 lei/MWh. Adăugăm costurile cu echilibrarea ale furnizorilor, marja de profit şi toate celelalte taxe şi tarife reglementate şi vedem că în toate zonele de distribuție prețul final de vânzare este cuprins între 1,1 şi 1,22 lei/kWh, deci sub plafonul actual de 1,3 lei kWh, a explicat Burduja.