Acasă » Regenerabile » Eolian » Afacerile Alro au scăzut la 1,55 miliarde de lei în primele nouă luni

Afacerile Alro au scăzut la 1,55 miliarde de lei în primele nouă luni

14 noiembrie 2013
Electricitate
energynomics

Alro făcut în primele nouă luni pierderi nete ajustate de 21 milioane de lei, un declin accentuat față de aceeași perioadă a anului trecut, când realizase un profit de 83 milioane de lei. Totodată, încasările au scăzut de 1,74 miliarde de lei la 1,55 miliarde lei pe fondul creșterii taxelor și diminuării prețului la aluminiu. Producătorul de aluminiu arată că rezultatele financiare sunt afectate „semnificativ de criza cu care se confruntă piaţa internaţională a aluminiului şi de eco-taxele locale”.

Alro a vândut în primele nouă luni 107.000 de tone de aluminiu primar și 53.400 de tone de aluminiu prelucrat, înregistrând o producție de aluminiu procesat mai mare cu 10% față de perioada de referință din 2013. Prețurile internaționale ale aluminiului nu avantajează deloc producătorii europeni din pricina prețurilor mare cu energia, iar Alro nu face excepție. Potrivit comunicatului companiei, Bursa de Metale de la Londra a dat un preț mediu pentru aluminiu de 1.871 dolari/tonă în primele nouă luni ale anului 2013, faţă de un nivel mediu de 2.025 dolari/tonă în perioada similară a anului 2012.

Alro a trimis recent și un comunicat prilejuit de lansarea primului studiu al Comisiei Europene privitor la evaluarea reglementărilor europene din energie și impactul acestora asupra industriei de aluminiu din Europa. Supracompensarea sectorului de energie regenerabilă și de taxa de cogenerare au influențat negativ costurile de producție ale Alro, care erodează din profitul marginal în scădere din pricina declinului prețurilor de achiziție a aluminiului.

Cota anuală pentru certificate verzi a fost pentru cel mai mare consumator de electricitate din România de până la 0,191 CV/MWh, faţă de 0,1188 CV/MWh în primele nouă luni ale anului 2012. Alro a calculat că în 2013 a suportat un impact al subvenției energiei regenerabile și cogenerare de 260 euro/tona de aluminiu, cu un cost cumulat de 18 euro/MWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *