Compania Modvin a instalat anul trecut 30 MW de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei în baterii de 35 MW și a realizat o cifră de afaceri de 10 milioane de euro. Pentru acest an compania estimează că va avea un rulaj de până la 20-25 milioane de euro, a declarat Vincenzo Moderno, CEO-ul Modvin.
„Anul trecut am instalat, grosso modo, 30 MW de fotovoltaice, din care trei sferturi pe acoperișuri și restul pe sol. Anul acesta am instalat 35 MW baterii de stocare cu tehnologie adusă din China. Este o instalație de 17,5 MW putere cu 35 MWh pentru o firmă foarte mare,” a declarat el, cu ocazia conferinței „Digitalizare și eficiență energetică – Timișoara”, organizate de Energynomics.
Moderno a adăugat că firma are mai multe planuri în derulare, printre care și participarea la câteva licitații, dintre care una care vizează instalarea unui proiect fotovoltaic de 710 MW, dar piața este plină de provocări. Spre exemplu, anul trecut a fost unul „destul de complicat” pentru că firmele au început să deruleze investițiile din fondurile proprii, dar acum au nevoie de sprijin din partea guvernului. O problemă esențială, este blocajul fondurilor dedicate energiei verzi și lipsa accesului beneficiarilor la acești bani, ceea ce pune presiune pe realizarea proiectelor aflate în derulare. O altă problem este lipsa investițiilor în rețelele electrice, care îngreună suplimentar dezvoltarea de noi proiecte de energie regenerabilă.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI VINCENZO MODERNO
„Sunt fonduri de câteva miliarde de euro blocate la Ministerul Energiei. Sunt pe rol foarte multe proiecte, dar rețelele electrice ale țării sunt limitate și nu pot prelua atâta energie în rețea. Este nevoie de multe investiții în rețele. Firmele au depus documentația la guvern pentru a primi fonduri, având un ATR (Autorizație de Racordare) valabil un an. Există riscul ca banii să vină cu întârziere, iar firmele în cauză trebuie să găsească soluții alternative de finanțare a proiectelor, precum credite bancare sau să facă investițiile cu fondurile proprii,” a explicat Moderno.
În acest context, Modvin a decis să ofere credite furnizor fără dobândă și fără avans, pe diverse perioade de timp, pentru ca firmele să poată derula investițiile.
Conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Timișoara” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CRC, Datacor, Elektra Renewable Support, MET Energy Romania, Nofar Energy, Polytrade Global, Volt, WALDEVAR Energy.