Acasă » Electricitate » AFEER: Aprobarea contractelor bilaterale – un important pas înainte al ANRE

AFEER: Aprobarea contractelor bilaterale – un important pas înainte al ANRE

11 februarie 2021
Distribuţie
energynomics

Aprobarea legislației aferente noilor contracte bilaterale deschide pentru piața de energie electrică din România noi oportunități, prin flexibilizarea tranzacțiilor la nivel angro, stabilite între operatorii din piață, susține Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER.

În proiectul de Ordin privind modificarea Ordinului 65/2020 al ANRE, lansat în dezbatere publică, se arată că ”prin contract de furnizare pe termen lung se înțelege orice contract cu durata de livrare mai mare sau egală cu 1 lună”.

”Este un important pas înainte pe care îl face ANRE. Ordinul anterior, 65/2020, definea contractul pe termen lung ca fiind cel încheiat pe o perioadă de minim un an. Noua definire se apropie mai mult de ce consideră Uniunea Europeană prin acest termen. Încă din anul 2016, Parlamentul European arăta, în Regulamentul 1719, că termen lung înseamnă ‘înainte de intervalul de timp al pieței pentru ziua următoare’. Sunt convins că, odată cu dezvoltarea pieței interne, a creșterii flexibilității și lichidității acesteia, ANRE va continua, în cel mai scurt timp posibil, actualizarea legislației interne, astfel încât aceasta să o reflecte întocmai pe cea europeană”, declară Ion Lungu, președintele AFEER.

AFEER apreciază că, prin modificarea Ordinului 65/2020, se preia în legislația internă o prevedere importantă a Regulamentului Parlamentului European 943 din 2019 și a Directivei 944 din același an, în care se arată că prețurile se formează în funcție de cerere și ofertă, iar normele pieței încurajează formarea liberă a prețurilor și evită acțiunile care împiedică formarea prețurilor în funcție de cerere și ofertă.

Noul Ordin al ANRE are implicații benefice și asupra pieței de echilibrare, în privința aplicării intervalului de decontare al dezechilibrelor de 15 minute. De altfel, într-un alt proiect de Ordin, se prevede modificarea ordinelor ANRE care conțin referiri la intervale de tranzacționare/livrare/decontare cu durata de o oră, în sensul modificării, prin utilizarea sintagmei ”interval de decontare” și stabilirea duratei acestui interval la 15 minute.

”Interpretările restrictive din legislația internă a legislației europene au menținut teama participanților la piața angro de a încheia contracte bilaterale negociate direct, care ar permite ca tranzacțiile să se stabilească la un interval de 15 minute pentru orice perioade de livrare. Prin noile modificările operate de ANRE la mai multe Ordine sunt convins că va crește flexibilitatea și lichiditatea pieței energiei electrice, inclusiv în ceea ce privește ajustarea dezechilibrelor la 15 minute. De altfel, începând din 11 februarie 2021, produsul de 15 minute este disponibil pe granița dintre România și Ungaria în cadrul cuplării unice a piețelor intrazilnice. Așa cum menționau și reprezentanții OPCOM, această nouă facilitate va duce la creșterea oportunităților pentru participanții la piață de a-și ajusta pozițiile comerciale pe piața intrazilnică mai aproape de livrarea fizică, sporind, în acest fel, beneficiile tranzacționării energiei electrice și reducând costurile acestora cu dezechilibrele în cazul abaterilor de la program. Astfel, în final, toate aceste modificări ale legislației secundare vor conduce la prețuri mai competitive pentru consumatori, casnici și industriali”, a mai spus Ion Lungu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *