Acasă » Electricitate » AFEER solicită sprijinul Guvernului în deblocarea urgentă a procesului de decontare și plată

AFEER solicită sprijinul Guvernului în deblocarea urgentă a procesului de decontare și plată

2 iunie 2022
Electricitate
energynomics

Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER se adresează Guvernului României și prim-ministrului Nicolae Ciucă cu rugămintea expresă de a sprijini deblocarea urgentă a procesului de decontare și plată a sumelor aferente plafonării prețurilor la energie datorate furnizorilor de energie. 

Într-o scrisoare transmisă premierului, ministrului Energiei, Virgil Popescu și președintelui ANRE, Dumitru Chiriță, membrii Asociației Furnizorilor de Energie din România – AFEER își exprimă îngrijorarea profundă privind viitorul furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, într-un demers ce se constituie într-un apel de maximă urgență, susținut de membrii asociației, care reclamă mari probleme de ordin financiar.

”După 7 luni de la intrarea în vigoare a prevederilor privind compensarea, exceptarea și plafonarea prețurilor la energie (electrică și gaze naturale), unele dintre instituțiile statului român continuă să nu respecte legislația, ceea ce afectează extrem de grav activitatea furnizorilor, cu efecte negative pe întreg lanțul energetic, de la producător la consumator.

”În contextul creșterilor explozive ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale, AFEER a considerat, încă de la începutul crizei energetice, că măsuri pentru sprijinirea consumatorilor atât casnici, cât și noncasnici sunt absolut necesare. 

„Asociația a atenționat că legislația prin care se introduc aceste măsuri trebuie să fie clară, cu termene, responsabilitati și penalități bine definite pentru toate părțile implicate astfel încât să poată fi aplicată fără a induce pierderi furnizorilor și fără a afecta companiile din energie”, susțin oficialii AFEER.

Ei spun că furnizorii au făcut față cu greu presiunilor suplimentare, prin eforturi financiare proprii sau susținute fie de către acționari, fie prin împrumuturi bancare, creditând, astfel, schema de subvenționare prin sistemul de plafonare-compensare. 

”Din păcate, unele instituții ale statului nu-și îndeplinesc responsabilitățile ce le revin în conformitate cu legislația incidentă. Procesul de decontare aferent compensării facturilor de energie ale consumatorilor casnici, proces desfășurat prin Ministerul Muncii și ANPIS, este complet funcțional, decontările fiind realizate la termenele prevăzute în legislație. Dar sumele aferente compensării reprezintă doar o mică parte din schema de ajutor introdusă prin OUG 118/2021. Din păcate, după 7 luni de la intrarea in vigoare a primei legislații în această privință, procesul de realizare a decontării sumelor aferente plafonării încă nu funcționează”, susțin reprezentanții furnizorilor.

”Sumele necesare acoperirii diferențelor rezultate din aplicarea plafonărilor sunt foarte mari, până acum fiind suportate integral din fondurile proprii ale furnizorilor sau acționarilor acestora și din credite bancare angajate de către aceștia. Amânarea plății acestor sume către furnizori va avea un impact semnificativ asupra întregului sistem energetic, cu consecințe majore în întreaga piață de energie electrică și gaze naturale, din cauza imposibilității furnizorilor de a realiza plățile în amonte, respectiv către producători și către operatorii de transport și distribuție, dar și către bugetul de stat. Având în vedere că băncile, prin depășirea expunerilor, sunt din ce în ce mai reticente în a împrumuta furnizorii, ne așteptăm ca în viitorul apropiat o serie de furnizori să își înceteze activitatea”, declară Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.

”Atragem atenția că dispariția oricărui furnizor ar putea provoca un risc la fel de mare și pentru ceilalți participanți la piață, prin întreruperea plăților pe lanțul comercial. Clienții furnizorului care își încetează activitatea ar trebui preluați în portofoliul furnizorului de ultimă instanță de la acel moment, ceea ce implică atât prețuri posibil mai mari pentru clienții respectivi, cât și o presiune suplimentară pentru furnizorul de ultimă instanță. În situația încetării activității mai multor furnizori într-un interval scurt de timp, putem asista la un efect de domino, în care nici furnizorii de ultimă instanță, în succesiunea lor conform listei definite lunar de ANRE, să nu poată acoperi întregul necesar de consum al noilor clienți, fie din indisponibilitatea cantităților pentru achiziție (lichiditate scăzută), fie din rațiuni financiare. De asemenea, expunerea mare a băncilor în domeniul energiei duce la dificultăți majore în finanțarea noilor investiții, numărul potențialilor semnatari de Investment PPA scăzând considerabil”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *