Acasă » Electricitate » Distribuţie » Aflată în insolvență, Elcen Oradea are de plătit o amendă de 33 milioane de euro

Aflată în insolvență, Elcen Oradea are de plătit o amendă de 33 milioane de euro

26 martie 2014
Distribuţie
energynomics

Electrocentrale Oradea, producător în sistem centralizat de energie termică, a primit o amendă de 33 milioane de euro de la Comisia Europeană în 2013 din pricina faptului că nu a finalizat o achiziție de certificate de emisie, a anunţat ministrul Mediului, Attila Korodi.

Oficialul a spus că în 2012 Electrocentrale Oradea a achiziționat prin intermediari certificate de emisie, dar tranzacția nu a fost înregistrată în baza de date gestionată de Comisia Europeană ca parte a platformei de tranzacționare European Trading System (ETS). Sistemul ETS este componenta de piață a procedurii de cap and trade pentru carbon și alte gaze de seră emise în atmosferă de agenții economici europeni, cu scopul de a contracara concentrația din aerul respirabil al acestor gaze și a diminua problemele de mediu și de climă.

Compania nu a introdus în registru achiziția de certificate până pe 25 aprilie 2012

„Este o situaţie atipică, legată de schema certificatelor verzi (certificate de emisie, destinate tranziției la o economie mai “verde”- n.r.). În 2012, Electrocentrale Oradea avea definită o anumită cantitate de emisii de gaze cu efect de seră, şi ca orice companie din Europa, dacă nu se încadrează în această cantitate, trebuie să achiziţioneze certificate verzi şi să încarce tranzacţia într-o bază de date gestionată la nivel european. Compania de termoficare din Oradea nu s-a încadrat până la 25 aprilie în termenul limită cu încărcarea de date. (…) A fost penalizată cu 33 milioane euro, iar această amendă trebuie cumva gestionată”, a afirmat ministrul.

Ministerul Mediului a cerut de mai multe ori anularea amenzii

Potrivit corespondentului Mediafax, Ministerul Mediului a încercat constant să primească o anulare a amenzii, „dar Comisia Europeană a răspuns de fiecare dată că nu poate face excepţii, pentru că asemenea lucruri se întâmplă des în Europa, şi în România s-a mai întâmplat, şi atunci decizia trebuie implementată”.

„Problema este că trebuie să notificăm Administraţia Fondului de Mediu, care va trimite o decizie de impunere către Electrocentrale, pentru fiecare certificat verde cumpărat şi neîncărcat”, a adăugat ministrul. Potrivit declarațiilor sale, o treime din certificatele de emisie cumpărate în 2012 de producătorul de energie termică din Oradea nu a fost încărcată în baza de date a Comisiei Europene.

Nu se poate determina a cui este neglijența

Ghinionul a făcut ca Electrocentrale Oradea să nu poată face înregistrarea cu pricina, mai spune ministrul. Când s-a dorit înregistrarea „sistemul european a fost blocat la o anumită oră în 25 aprilie 2012”. Acum, oficialitățile au probleme în a indica vinovații, ori cineva din societate ori cineva din intermediarul de unde au fost achiziționate certificatele. Certă este doar paguba de 33 milioane de euro, care vine asupra companiei când aceasta se află în insolvență din toamna lui 2013.

„Electrocentrale avea obligaţia de a încărca în baza de date certificatele verzi cumpărate printr-o societate de brokeraj şi nu s-a întâmplat acest lucru înainte de închiderea sistemului”, a spus Attila Korodi. Ministrul a adăugat că Electrocentrale Oradea se poate duce în instanță pentru a cere anularea amenzii.

Administratorul special al companiei nu știe nimic despre amendă

Pe de altă parte, cel care administrează termocentrala pe perioada insolvenței, nu a intrat până acum în posesia vreunei notificări. „La noi nu există niciun document din care să rezulte că Electrocentrale Oradea are de plătit o astfel de amendă”, a declarat acesta. În schimb, directorul tehnic al societăţii a confirmat pentru Mediafax înregistrarea cu întârziere a certificatelor de CO2 datorate de societate.

„Noi am cumpărat certificatele de pe Bursa Română de Mărfuri pe 29 aprilie, le-am livrat pe 30 aprilie şi nu a mai fost timp pentru cele 26 de ore de verificare a lor în Registrul European al Certificatelor. Pentru că ziua de 1 mai a fost zi liberă, acestea au fost predate efectiv pe 2 mai, fapt pentru care finalizarea procedurii s-a făcut mai târziu. De altfel, aşa s-a şi notat la acea dată: procedură efectuată, dar nefinalizată”, a declarat directorul tehnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *