Instalatorii validați în Programul Casa Verde Fotovoltaice au trimis pe listele depuse până pe 4 ianuarie un număr de 45.614 dosare, a anunțat Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM).
”În zilele următoare vom programa instalatorii pentru încărcarea documentelor aferente”, se menționează în anunțul AFM de pe pagina de Facebook a insituției.
AFM a reușit să ajungă la un nou calendar în programul pentru subvenționarea prosumatorilor Casa Verde pentru Fotovoltaice, în urma criticilor aduse de piață și Ministerul Mediului în legătură cu blocarea sistemului informatic în primele minute de depunere a dosarelor aplicanților, pe 22 decembrie. Astfel, s-a decis să aibă loc ”transmiterea listelor centralizatoare… de către instalatorii validați în perioada 29 decembrie 2021 – 04 ianuarie 2022”, conform comunicatului AFM postat pe pagina de Facebook a instituției.
Problema? Deși depunerea unui fișier tip tabel nu este complicată, mulți instalatori au fost plecați în vacanța de anul nou, au declarat, pentru Energynomics, surse din piață.
”Trebuie să ai acces la date, or, dacă ești în altă țară, să zicem Austria, cu familia, la ski, e greu de crezut că ai luat laptopul cu tine. Este neplacut, pentru că jumătate din România nu lucrează săptămâna asta și nici săptămâna viitoare…Însă problema e alta, e una fundamentală: e a doua oară când lucrurile nu sunt pregătite și progrmul se blochează. Încrederea în AFM cred că e la cote de avarie. Oricum, imaginea AFM era cât se poate de proastă. Să ne gândim… câți președinți s-au perindat la conducerea AFM în ultimii ani. Acolo e o problemă mult mai gravă, ceva trebuie adresat la nivel mare. Faptul că se întâmplă ca programul să nu funcționeze iar la prosumeri, nu e ok, pentru că nimic nu merge. Singura entitate care a funcționat a fost ANRE, care a simplificat cu mult regulile”, a spus sursa citată.
AFM a anunțat miercuri că ”în vederea rezolvării situației apărute în data de 22 decembrie și pentru a veni în sprijinul persoanelor fizice care au depus diligențe pentru accesarea finanțării, a fost modificat Ghidul de finanțare prin introducerea unor reglementări noi în procedura de înscriere”.
”Modificarea ghidului de finanțare are ca scop introducerea unei noi etape prin care instalatorii validați au posibilitatea să identifice solicitanții eligibili conform documentelor depuse de aceștia în vederea constituirii unor liste centralizatoare în baza noilor reglementări menționate în Dispoziția președintelui AFM nr 488/28.12.2021. Transmiterea listelor centralizatoare se realizează de către instalatorii validați în perioada 29 decembrie 2021 – 04 ianuarie 2022.
Precizăm că după centralizarea tuturor listelor transmise de către instalatorii validați, AFM va publica un calendar de încărcare a documentelor în aplicația informatică, asigurându-se astfel un mod organizat și eficient de utilizare a acesteia, menit să scadă riscul apariției unor blocaje tehnice.
De asemenea, în cadrul procesului de evaluare și potrivit prevederilor art. 22, alin. 8 din Ghidul de finanțare, valabilitatea documentelor prezentate de persoanele fizice se va raporta la data transmiterii listelor centralizatoare la AFM”, se mai arată în comunicatul autorității.
”Precizăm, de asemenea, că, potrivit prevederilor art. 4 din Legea nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, valabilitatea documentelor eliberate de instituţiile şi autorităţile publice, precum şi de entităţile private autorizate conform legii se menţine pe toată perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări; efectul acestor prevederi legale este acela că, dacă un document era valabil până la data de 22 decembrie 2021, își păstrează valabilitatea și după această dată, pe toată perioada stării de alertă. În acest context, documentul respectiv este considerat a fi în termen la data transmiterii listei către AFM, nefiind necesară obținerea unuia actualizat.
O altă modificare importantă a ghidului de finanțare o reprezintă extinderea perioadei de valabilitate a extrasului de carte funciară, de la 30 la 60 de zile, astfel încât să fie eliminat riscul apariției situației de neeligibilitate a acestui document din cauze independente de acțiunile solicitanților și instalatorilor validați. Deoarece extrasul de carte funciară nu intră în categoria reglementată de Legea nr. 55/2020, valabilitatea acestuia a fost prelungită la 60 de zile, calculată de la data emiterii.
Potrivit noilor reglementări, înscrierea solicitanților în Program se va considera finalizată după îndeplinirea ambelor etape, respectiv după transmiterea la AFM a centralizatoarelor și încărcarea documentațiilor în aplicația informatică”, se mai arată în comunicat.