Comisia Europeană va prezenta propuneri luna viitoare pentru majorarea obiectivului climatic al UE pentru 2030, pe fondul avertismentelor din partea țărilor estice pentru a proteja locurile de muncă și creșterea economică, afectate de criza generată de pandemie.
Un studiu de „evaluare a impactului”, care va fi finalizat septembrie, va evalua costurile și beneficiile creșterii obiectivelor climatice ale UE pentru 2030, în conformitate cu obiectivul general al blocului de reducere a emisiilor la zero la jumătatea secolului.
„Lucrăm la evaluarea impactului, precum și la propunerea de a fi finalizată în septembrie”, a declarat Vivian Loonela, purtătorul de cuvânt al Comisiei UE responsabil cu Acordul Verde European, potrivit Euractiv.com.
Obiectivul este de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale UE la „cel puțin 50%” sub nivelurile din 1990 „spre 55%”, a declarat Loonela, într-un briefing de presă de marți (18 august).
Studiul Comisiei, care va analiza raportul costuri-beneficii, va face obiectul unei analize intense din partea capitalelor europene, care și-au arătat îngrijorarea cu privire la sarcinile economice ale obiectivelor climatice mai ridicate, într-un moment în care criza generată de coronavirus trimite economia UE în recesiune.
În timp ce se preconizează că unele industrii vor crește – cum ar fi regenerabilele, energia și construcțiile – unele precum petrolul, gazul și cărbunele sunt „în scădere”, în timp ce altele precum sectorul auto „este probabil să se transforme”, a recunoscut Comisia Europeană într-o analiză preliminară publicată în martie.
Pe baza studiului complet – care se preconizează că va avea o lungime de sute de pagini -, executivul UE va decide dacă va propune un obiectiv de reducere a emisiilor de 50 sau 55% la nivelul întregii UE până în 2030, în creștere cu 40% față de cel propus în prezent.