Directorul CINEA, o agenție a UE recent înființată care gestionează cele 55 de miliarde de euro – finanțare UE pentru energie curată și transport, a declarat pentru Euractiv că există o provocare în a pune capăt proiectelor pe combustibili fosili, spunând că activele pe cărbune și gaze naturale „nu vor dispărea pur și simplu” și trebuie gestionate în timpul tranziției. „Programul CEF Energy a susținut 66 de acțiuni în domeniul proiectelor de infrastructură de gaze în ultimii șapte ani” pentru un total de 1,5 miliarde de euro, a spus directorul Dirk Beckers.
Înființată oficial la 12 februarie, Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) are o misiune, aparent simplă – sprijinirea tranziției ecologice.
Cu portofoliul său de 55 de miliarde de euro de programe finanțate de UE, care se desfășoară până în 2027, agenția pune „un accent clar pe climă și mediu”, a spus directorul Dirk Beckers.
„CINEA este agenția executivă europeană care se ocupă de implementarea Acordului ecologic european”, a declarat Beckers.
Printre alte programe legate de energie, agenția gestionează 9,5 miliarde de euro în finanțare pentru cercetare și inovare până în 2027 în domenii precum bioenergie, solar, eolian, geotermal, încălzire și răcire, maree, valuri și hidroenergie, a spus el.
Toate acestea sunt orientate către obiectivele UE de decarbonizare, cu scopul de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.
„Atât politicile europene privind energia regenerabilă, cât și eficiența energetică sunt aliniate la obiectivele ambițioase de decarbonizare pentru 2030 și 2050” și „vor permite ca această tranziție să aibă loc mai rapid, mai sigur, dar și mai eficient”, a spus el.
CINEA nu a plecat însă de la zero. Agenția a fost construită pe bazele fostei Agenții Executive pentru Inovare și Rețele (INEA), care a gestionat programele UE anterioare, cu obiective politice diferite.
Cel mai demn de remarcat este Programul Conectarea Europei, dedicat transportului transfrontalier și infrastructurii energetice. Cu 31 de miliarde de euro în gestiune, CEF acoperă mai mult de jumătate din finanțarea de 55 de miliarde de euro a agenției pentru perioada 2021-2027, cea mai mare parte fiind rezervată infrastructurii de transport.