Acasă » Interes general » AHK: Companiile germane din România se așteaptă la o scădere a afacerilor cu până la 25%

AHK: Companiile germane din România se așteaptă la o scădere a afacerilor cu până la 25%

3 iulie 2020
Interes general
energynomics

Scăderi semnificative ale cifrei de afaceri și o redresare economică cel mai devreme în 2021. Acestea sunt rezultatele celui mai recent sondaj special realizat de AHK România în rândul companiilor germane din România.

Majoritatea companiilor se așteaptă la o scădere a cifrei de afaceri între 10% și 25%. De asemenea, peste 24% sunt de părere că afacerile lor vor scădea cu mai mult de 25% ca urmare a pandemiei de Coronavirus. Revenirea la normalitate în business nu va avea loc înainte de anul viitor, mai târziu deci decât ne așteptam.

Chiar dacă multe restricții au fost ridicate și au fost anunțate măsuri de sprijin importante pentru stimularea economiei, companiile sunt îngrijorate. Cel mai mult sunt afectate de cererea redusă de produse și servicii (64%) și de restricțiile de călătorie (peste 61%), dar și amânarea sau anularea investițiilor reprezintă provocări majore pentru multe companii. Cei mai importanți factori de risc îi reprezintă în momentul de față condițiile-cadru politice (peste 68%) și lipsa măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri (peste 58 %).

Toate acestea ne arată că majoritatea companiilor sunt nesigure și că este nevoie urgentă de o revenire la normalitate. ”De aceea, sperăm că Planul de investiții și relansare economică prezentat de Guvern va fi pus în aplicare rapid”.

Printre măsurile anunțate este prevăzut și sprijinul pentru programul flexibil de muncă. „Noi, comunitatea de afaceri româno-germană, am solicitat acest lucru încă de la începutul crizei. Ne menținem dorința de implementare urgentă a acestei măsuri pentru evitarea șomajului și pentru ca impactul actualei pandemii asupra pieței forței de muncă să fie redus la minimum”, a declarat Sebastian Metz, Director general AHK România.

Puține companii se mai gândesc în prezent la investiții, mai reiese din sondaj. Cheltuielile pentru investiții vor fi mai mici decât cele planificate înainte de criză, spun 67% dintre respondenți și doar 4,5% se așteaptă la creșterea investițiilor. În ce privește numărul de angajați, jumătate dintre participanții la sondaj cred că acesta nu se va modifica, iar 46% spun că numărul de angajați va scădea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *