Acasă » Interes general » AIE: Energia curată avansează, dar insuficient pentru a rezolva problema încălzirii globale

AIE: Energia curată avansează, dar insuficient pentru a rezolva problema încălzirii globale

15 noiembrie 2018
Interes general
energynomics

În următoarele două decenii, sistemul energetic mondial va suferi o transformare uriașă. Energia eoliană și solară sunt destinate să devină surse dominante de energie electrică. Chiar și apetitul chinezesc pentru cărbune va scădea. Cantitatea de petrol pe care o folosim pentru a ne alimenta autoturismele ar putea să scadă. Dar există o problemă: marșul global către energia curată nu se întâmplă suficient de repede pentru a evita încălzirea globală periculoasă, dacă guvernele nu vor pune în aplicare noi măsuri de politică pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon.

Aceasta este concluzia Agenției Internaționale pentru Energie, care a publicat raportul anual privind energia mondială, un raport de 661 de pagini care urmărește tendințele globale privind energia până în 2040. Aceste previziuni sunt deosebit de dificil de realizat acum, deoarece piețele energetice mondiale, care de obicei evoluează treptat, se confruntă cu o revoluție majoră, potrivit nytimes.com.

În întreaga lume, sectorul electricității „se confruntă cu cea mai dramatică transformare de la crearea sa cu mai bine de un secol în urmă”, se arată în raport. Un factor important este creșterea rapidă a energiei eoliene și solare. În ultimii cinci ani, costul mediu al energiei solare a scăzut cu 65%, iar costul vântului onshore a scăzut cu 15%. Agenția pentru energie prezice că aceste prețuri vor continua să scadă, pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, iar guvernele reduc subvențiile. Proiectele solare devin rentabile și pot elimina noile centrale de cărbune, aproape peste tot în lume.

Agenția consideră că energia din surse regenerabile va furniza 40% din energia electrică din lume până în 2040, de la 25% în prezent. Chiar și această previziune s-ar putea dovedi conservatoare: În trecut, agenția a subestimat viteza cu care s-au proliferat energia eoliană și cea solară. „Estimările noastre solare sunt cu aproximativ 20% mai mari decât anul trecut, atât datorită noilor politici din China și India, cât și datorită scăderii rapide a costurilor”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al agenției.

Raportul avertizează, totuși, că multe țări vor trebui să-și refacă rețelele pentru a gestiona producția de energie eoliană și a centralelor solare, care funcționează intermitent. Ceea ce va duce la revizuirea regulilor privind funcționarea piețelor energiei, crescând utilizarea stocării cu ajutorul bateriilor și a instalațiilor de gaze pentru flexibilitatea rețelei și explorarea unor noi instrumente, cum ar fi stocarea hidrogenului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *