Menținerea producției OPEC va conduce la prețuri scăzute la țiței pentru o lungă perioadă, cu efecte negative asupra bugetelor statelor membre, punctează Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), relatează MarketWatch, potrivit Mediafax.
Această strategie de piață este, în principal, creația Arabiei Saudite, implementată pentru a eroda alonja altor concurenți. Indirect, lovește și in bugetele unor colegi de cartel, și chiar în bugetul său.
Mai multe bănci de investiţii şi companii petroliere anticipează că preţurile petrolului se vor afla în 2016 la circa 60 de dolari pe baril, cu mult sub nivelul necesar pentru echilibrarea bugetelor unor producători de ţiţei, inclusiv Arabia Saudită.
AIE a avertizat marţi că o strategie pe termen lung a OPEC de asigurare a unei cote mai mari pe piaţa petrolului ar putea, printre alţi factori, să menţină preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, la circa 50 de dolari pe baril până la sfârşitul acestui deceniu, notează Bursa. Veniturile din exporturile de petrol ale statelor membre OPEC ar fi cu 25% mai mici la o cotaţie de 50 de dolari pe baril.
Și pentru susținătorii măsurilor de combatere a încălzirii globale scăderea semnificativă a preţului petrolului nu reprezintă o evoluție avantajoasă, a apreciat AIE. Un preț mic la țiței nu motivează dezvoltarea de automobile electrice şi biocombustibili. De asemenea, preţurile reduse la petrol ar putea descuraja investiţii de aproximativ 800 de miliarde de dolari pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a automobilelor, camioanelor şi avioanelor, scrie economica.net.