Piaţa petrolului va rămâne supraalimentată în 2016, pe fondul încetinirii creşterii cererii şi a redresării exporturilor Iranului, ca urmare a ridicării sancţiunilor, anticipează Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.
Livrările de petrol ale producătorilor de petrol din afara OPEC vor scădea în 2016, dar creşterea cererii va încetini ca efect al perspectivei slabe a economiei mondiale, ceea ce va face ca surplusul de ţiţei să continue.
Iranul ar putea amplifica surplusul, dacă restricţiile asupra vânzărilor de petrol vor fi ridicate ca urmare a încheierii acordului nuclear, în timp ce Irakul a înlocuit SUA ca cea mai mare sursă de noi livrări, producţia de ţiţei a ţării fiind la un nivel record.
„Piaţa ar putea fi dezechilibrată o perioadă mai lungă. Încetinirea creşterii cererii anticipată pentru anul viitor şi creşterea livrărilor Iranului, dacă sancţiunile internaţionale vor fi atenuate, vor face ca piaţa să fie supraaprovizionată în 2016”, se arată în raportul lunar al agenţiei.
Preţul petrolului a depăşit 50 de dolari la New York, pentru prima oară din luna iulie, ca urmare a reducerii activităţilor de forare în SUA şi a reducerii investiţiilor. Avansul este limitat însă de creşterea producţiei OPEC, încetinirea avansului economic în China şi nivelul încă ridicat al producţiei în SUA.
Creşterea cererii mondiale de ţiţei va reveni la un nivel al tendinţei pe termen lung de 1,2 milioane de barili pe zi în 2016, în scădere de la 1,8 milioane de barili pe zi în 2015, pe fondul perspectivelor economice mai slabe pentru producătorii de ţiţei în state precum Canada, Brazilia, Venezuela, Rusia şi Arabia Saudită.
Consumul mediu mondial va fi de 95,7 milioane de barili pe zi în 2016, cu circa 100.000 de barili pe zi sub estimarea din raportul din septembrie. Iranul ar putea creşte exporturile, de la 2,9 milioane de barili pe zi la 3,6 milioane barili pe zi, dacă acordul nuclear cu ţările occidentale va fi finalizat.
Livrările OPEC au crescut în septembrie, ca urmare a producţiei record a Irakului, care a urcat cu 130.000 de barili pe zi, la 4,3 milioane de barili pe zi. Producţia OPEC a avansat în septembrie cu 90.000 de barili pe zi, la 31,72 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel atins după luna iulie. În Arabia Saudită, producţia s-a menţinut în septembrie la peste 10 milioane de barili pe zi, pentru a şaptea lună consecutiv.