Statisticile indică ajustarea economiei în al doilea trimestru al anului curent cu cel mai sever ritm de la începutul anilor 1990, dar ajustarea economiei interne din trimestrul II a fost mai puţin severă comparativ cu cea înregistrată în zona euro, iar recuperarea ar putea veni în trimestrul trei, potrivit unor analize efectuate de bănci.
„Statisticile indică ajustarea economiei în al doilea trimestru al anului curent cu cel mai sever ritm de la începutul anilor 1990, evoluţie determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent în perioada postbelică. Astfel, PIB-ul a scăzut cu un ritm trimestrial de 12,3% în T2, după creşterea cu 0,3% din T1. În dinamică an/an economia internă s-a ajustat cu 10,5% în T2 şi cu 4,7% în semestrul I”, se arată în raportul întocmit de Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania (BT).
În scenariul central, BT prognozează creşterea economiei interne cu un ritm mediu anual de peste 2,5% în perioada 2020-2022, ajustarea din acest an urmând să fie contrabalansată de avansul din 2021-2022, perspectivă susţinută de mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare atât la nivelul Uniunii Europene cât şi pe plan intern. Conform acestui scenariu investiţiile productive s-ar putea majora cu o dinamică medie anuală de peste 3% în intervalul 2020-2022, date fiind nivelul redus al costurilor reale de finanţare, programele lansate de Uniunea Europeană după incidenţa pandemiei, poziţia solidă a sectorului bancar intern şi potenţialul ridicat de dezvoltare la nivelul infrastructurii critice.
Pe de altă parte, potrivit unui raport al Erste Group Research, datele PIB din trimestrul doi includ punctul culminant al impactului pandemiei asupra economiei României iar al treilea trimestru este probabil să aducă o recuperare puternică în termeni secvenţiali, urmată de o normalizare a ratelor trimestriale începând cu trimestrul IV. Forma de recuperare din trimestrul III arată mai puţin abrupt decât declinul din trimestrul II din 2020. Scenariul băncii consideră că epidemia COVID-19 este ţinută sub control, conform Agerpres.
La rândul său, economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, fost preşedinte al Consiliului Fiscal, consideră că avem o contracţie severă a activităţii economice, iar trimestrele III şi IV sunt incerte.
„Sunt în continuare o serie de incertitudini legate de evoluţia economie. Trimestrul II a fost uşor mai bun decât aşteptările, dar oricum cu o contracţie severă a activităţii economice, iar trimestrele III şi IV sunt incerte. Nu ştim ce se va întâmpla cu economia, dar în orice caz, revenirea economică va fi destul de dificilă. Probabil că veniturile bugetare au un grad de incertitudine destul de mare”, a spus Ionuţ Dumitru.