OMV Petrom este un producător tradițional de petrol și gaze, dar se uită și către viitor, afirmă Alexandru Maximescu, Directorul Departamentului Afaceri Publice și de Reglementare al OMV Petrom. „Cu siguranță, în următoarele decenii, gazele naturale vor juca un rol foarte important”, a spus el, „și vedem că avem un rolul de jucat la orizontul anului 2050, într-un viitor aproape lipsit de emisii de gaze cu efect de seră”, a explicat el, în cadrul unei conversații la nivel înalt organizate de Energynomics.
„În prezent, dacă rămâne fără gaz, Europa poate intra într-un blocaj. Este nevoie de resursele de gaz, deoarece gazul natural este un combustibil cu emisii scăzute de carbon și va avea un rol important în echilibrarea pieței de energie electrică pe viitor”, a insistat Alexandru Maximescu, militând pentru un mix energetic echilibrat. „Un ansamblu de tehnologii diverse vor constitui soluția pentru viitor, o combinație adaptată pentru fiecare dintre țările europene, în funcție de caracteristicile proprii”, a spus el.
Europa a jucat întotdeauna un rol foarte avansat și a fost un model în dezbaterile energetice din întreaga lume, a remarcat Alexandru Maximescu. În același timp, „nu trebuie să uităm că Europa produce doar 10% din CO2 emis la nivel global. Este bine să fii lider al tranziției, dar este la fel de important să vezi ce fac alții și să încerci să-i convingi să adere la un obiectiv comun.” Oficialul OMV Petrom a condamnat absența unor țări mari precum China și Rusia de la lucrările COP26. „Toți pașii pe care îi facem trebuie să fie urmați de măsuri luate de alte mari economii ale lumii. În caz contrar, riscăm să punem în pericol competitivitatea industriei europene și bunăstarea regiunii.”
Alexandru Maximescu s-a referit și la Marea Neagră. „Suntem nerăbdători să vedem că acest proiect extraordinar demarează cât mai curând posibil”, cu resursele sale de gaze care s-ar putea dovedi a fi un element foarte util pentru tranziția energetică a României și a regiunii.
O altă mare oportunitate la care s-a referit Alexandru Maximescu sunt fondurile europene disponibile pentru țările UE din Europa Centrală și de Est. „Am văzut cum unele dintre ele, precum Republica Cehă, finalizându-și cadrul de reglementare privind Fondul de Modernizare. Avem încredere că și România va închide această etapă și vom avea, de asemenea, cadrul legal și de reglementare necesare pentru a aplica pentru aceste fonduri. Oportunitatea este mare, cea mai mare pentru sectorul energetic românesc din ultimii 30 de ani, și cred că există suficiente proiecte mature în România pentru a aplica la aceste finanțări.”
În același timp, „cel mai important atu al țării noastre îl reprezintă inteligența”, a spus Alexandru Maximescu. „Viitorul nostru va depinde foarte mult nu doar de elaborarea politicilor, de UE, de cadrul legal și de reglementare, va depinde foarte mult de educația pentru viitor pe care o vom asigura generațiilor următoare.”
CITEȘTE ȘI Anna Akhalkatsi (Banca Mondială): COP26 trebuie să însemne ambiție și acțiune
CITEȘTE ȘI Andrew Noble: Combaterea schimbărilor climatice este importantă pentru fiecare dintre noi