Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Amânarea cu doi ani a liberalizării gazelor necesită aprobarea CE

Amânarea cu doi ani a liberalizării gazelor necesită aprobarea CE

3 septembrie 2014
Consumatori
Bogdan Tudorache

###author###

Cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale din România, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, va propune autorităților de la Bruxelles ca prețul gazelor interne pentru populație să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, față de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat în prezent în vigoare, potrivit unui comunicat al departamentului de resort.

Departamentul pentru Energie a lansat, luni, o consultare publică referitoare la situația prețului gazelor naturale plătite de populație. Răspunsurile sunt așteptate până la 15 septembrie și, în funcție de rezultatele consultării publice, instituția va propune un set de măsuri.

Creşterea de la 1 octombrie, amânată „din motive tehnice”

„După cum se poate vedea în analiza noastră, calendarul de liberalizare negociat de domnul Boc a luat-o cu mult înaintea veniturilor populației. Creșterea prețului gazului produs în România prognozată la 1 octombrie a.c. nu va mai avea loc din motive tehnice, însă cred că populația României are nevoie de un repaus mult mai mare, cel puțin până la 1 iulie 2016. Intenționez să negociez acest lucru cu cei de la Bruxelles. Avem argumente în legătură cu nivelul de trai al populației, dar și cu situația din alte state membre ale Uniunii Europene’, a spus Răzvan Nicolescu.

Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 în fața FMI și a Comisiei Europene, prețul gazelor pentru populație ar fi trebuit să se majoreze cu 3%, la 1 octombrie 2014. Prețul pentru consumatorii casnici ar fi urmat să fie complet liberalizat la 31 decembrie 2018, potrivit aceluiași calendar.

„Îmi voi folosi toată credibilitatea pe care o am la Bruxelles pentru a impune în România condiții mai bune pentru populație decât cele negociate în 2012. Este absolut nevoie să facem acest lucru pentru că, altfel, prețul gazului produs în România va crește până la 1 iulie 2016 cu peste 40%”, a mai spus Nicolescu.

În documentul lansat în dezbatere publică se precizează că „din cauza unor neînțelegeri cu DG Întreprinderi și Industrie (Comisia Europeană) în privința dreptului consumatorului casnic de a primi prioritate în aprovizionarea cu gaze naturale produse în România, aplicarea calendarului agreat în anul 2012 este momentan suspendată, creșterea prețului gazelor naturale din producția internă pentru consumatorii casnici la data de 1 octombrie 2014 fiind astfel anulată”.

Motivul? Populaţia nu câştigă ca în vest

Nicolescu a declarat marţi pentru RomâniaTV că motivul amânării liberalizării constă de fapt în scăderea veniturilor populaţiei şi în faptul că acestea sunt mult mai mici comparativ cu cele din restul Uniunii.

În document se arată, astfel, că, prin decizii ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, au fost ajustate tarifele de transport (103,75% creștere), înmagazinare (54,79% creștere), distribuție (35,43% creștere) în ultimii aproximativ doi ani.

În tot acest timp, câștigul salarial mediu net a scăzut de la 1.697 lei în decembrie 2012, la 1.687 lei în iulie 2014 (—0,59%).
În același timp, prețul final al gazelor pentru populație a crescut de la 98,24 lei pe MWh la 113,78 lei pe MWh (+ 15,82%), în timp ce prețul gazelor din producția internă a fost majorat de la 45,70 lei la 53,30 lei pe MWh (+ 16,63%).

În plus, prețul gazelor de import a scăzut în această perioadă de la 130,83 lei pe MWh, la 108,50 lei pe MWh (—17,07%), se mai arată în analiza Departamentului pentru Energie.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *