Comisia Europeană a dat undă verde Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), moment pe care îl așteptam și îl salutăm, susține Camera de Comerț Româno-Americană ().
”Avem convingerea că PNRR, unul dintre puținele proiecte care se bucură de susținere transpartinică la București, are potențialul de a deveni un nou t zero pentru România, doar dacă implementarea sa este prioritizată la toate nivelele administrației și gestionată responsabil, coerent și profesionist.
În numele comunității de afaceri pe care o reprezintă, AmCham România face apel la revenirea clasei politice la angajamentele asumate pentru societate și economie, fără de care nu se poate opri deprecierea încrederii în cadrul investițional și de afaceri, care potrivit unui sondaj recent al AmCham, atinge în această perioadă cotele minime înregistrate în prima jumătate a anului 2020, când România era lovită de o lipsă acută de predictibilitate generată de primul val pandemic”, susțin oficialii AmCham.
Companiile au confirmat aproape în unanimitate că stabilitatea și predictibilitatea cadrului politic și de reglementare au impact direct asupra deciziilor operaționale și de investiții, majoritatea indicând că actuala instabilitate politică influențează deciziile de investiții, iar îngrijorarea cu privire la evoluția indicatorilor macroeconomici – inflație, rata dobânzii, este în creștere.
Deprecierea rapidă a încrederii în climatul investițional dovedește încă o dată faptul că aceasta se câștigă greu și se pierde foarte repede! Întregul spectru politic trebuie să se alinieze transpartinic în jurul reformelor pe care România și românii le așteaptă de foarte mult timp. Pentru a fi un stat credibil în relație cu investitorii, cu partenerii instituționali externi și nu în ultimul rând cu cetățenii, este nevoie ca politica și politicienii să fie în slujba României și nu invers.
Fiecare zi de instabilitate politică agravează situația pe toate planurile, fie că vorbim de sănătate, educație, economie, iar urgențele momentului impun abordarea cu responsabilitate a provocărilor reale cu care se confruntă țara.
”Într-o mare de incertitudini, cert este că PNRR reprezintă o oportunitate istorică pentru România și trebuie să fie începutul unui parcurs accelerat și susținut în direcția recuperării decalajelor majore în domenii strategice și a dezvoltării sustenabile a economiei și societății românești.
Similar implicării în perioada de consultări pe marginea PNRR, AmCham România rămâne ferm angajată în sprijinirea demersurilor de implementare a reformelor asumate în cadrul PNRR sub egida unui parteneriat onest și constructiv între mediul public și cel privat”.