Acasă » Petrol și Gaze » Amonil cere suspendarea falimentului, unii experți spun că decizia ANRE privind gazele nu ar fi tocmai legală

Amonil cere suspendarea falimentului, unii experți spun că decizia ANRE privind gazele nu ar fi tocmai legală

26 martie 2019
Consumatori
Bogdan Tudorache

Deși Amonil Slobozia a intrat în faliment în urmă cu o lună, noua decizie a ANRE conform căreia combinatele de îngrășăminte vor primi gaz la preț subvenționat schimbă total lucrurile – Amonil a cerut ieri suspendarea falimentului.

”Într-un fel este bine că se păstrează producția locală de îngrășăminte, în detrimentul exporturilor. Asta înseamnă locuri de muncă și taxe colectate la buget prin impozitele pe salarii – care, conform unor calcule, reprezintă sume câteodată mai importante decât impozitul pe profit”, a declarat pentru energynomics.ro, expertul în energie Ionuț Purica.

”Probabilitatea de a obține un preț subvenționat era și înainte de ordinul ANRE. Din punctul meu de vedere, decizia ANRE este într-o ilegalitate totală. Dați-mi o singură prevedere prin care ANRE poate stabili cantități pentru vânzarea gazelor naturale – cu excepția depozitării. Nu există nici metodologie în acest sens – așadar nu poate acționa, în lipsa unei metodologii”, susține expertul în gaze naturale Dumitru Chisăliță.

Unele surse din piață susțin că Ioan Niculae ar putea vinde combinatele de îngrășăminte.

Analiștii spun că deși nu putem vorbi de o subvenție directă, în cazul unei plafonări de preț, dacă în urma acestei plafonări, prețul de piață al unei companii a crescut, peste noapte, autoritățile nu vor găsi ulterior această mișcare tocmai legală.

Totodată, nominalizarea unor concurenți din piață care primesc anumite cantități în detrimentul altora contravine Legii Gazelor. În articolul 99 al Legii 123/ 201 se menționează promovarea și stimularea concurenței și a prețurilor libere, stabilite nediscriminatoriu.

”Nu toți cei din ANRE au semnat acel ordin. Avem de-a face și cu o demisie, din câte știu”, a declarat o sursă pentru energynomics.ro.

Vicepreședintele Henorel Soreață și-a depus astăzi demisia, au confirmat surse independente. Soreață, care a lucrat mulți ani în ANRE, a fost numit de Parlament în poziția de vicepreședinte în mai 2017. Mandatul său urma să se încheie pe 23 aprilie 2020.

În tot acest timp, la guvern au loc discuții aprinse pe marginea OUG 114/2018, iar joi urmează să fie stabilită forma finală de modificare a ordonanței – formă ce ar putea schimba radical situația din piață.

”Nu cred că se va modifica prețul stabilit pentru gaze de 68 de lei/MWh. Probabil că nu va mai fi 2% pe cifra de afaceri, ci 2% din profit…”, comentează Chisăliță.

Cert este că, deocamdată, Amonil blochează procedura falimentului și s-ar putea reorganiza, pe baza noului preț – care reprezintă, spun experții, circa 60-80% din costul de producție al îngrășămintelor.

Iată comunicatul Amonil către Bursa de Valori, de astăzi:

”La termenul din data de 25.03.2019, Curtea de Apel București, secția a VI a civilă a admis cererea de suspendare formulata de Amonil S.A. prin administrator special – Cristina Matei și a dispus suspendarea hotărârii judecătorului sindic privind deschiderea procedurii generale de faliment față de Amonil SA, cuprinsă în sentința civilă nr.281/F din data de 22.02.2019, pronunțată de Tribunalul Ialomița – Secția Civilă, în dosarul nr.1611/98/2014, până la soluționarea definitivă a cererii de apel. Încheierea de ședință este definitivă”.

Datoriile totale ale Amonil se ridicau la sfârșitul lui 2018 la 27,5 milioane lei, iar pierderile companiei, la 1,8 milioane lei.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *