Acasă » Electricitate » Andrei Berechet, Adrem: Orașele pot beneficia de soluții de tip Energy Hub

Andrei Berechet, Adrem: Orașele pot beneficia de soluții de tip Energy Hub

23 septembrie 2020
Digitalizare
Bogdan Tudorache

Orice investiție într-un proiect de oraș inteligent ar trebui să aibă rezultate concrete în bugetele ulterioare, prin economii și recuperarea investiției, a spus Andrei Berechet, Business Development Director, Adrem, în cadrul evenimentului ”Alegeri inteligente pentru orașe inteligente”, organizat de Energynomics și BusinessMark.

”Discutând despre orașe inteligente, am observat că în ultimii doi ani există din ce în ce mai mult o frenezie în legătură cu dezvoltarea de proiecte care să se intituleze ‘Smart City’. Nu este de competența mea să apreciez dacă toate aceste soluții sunt cu adevărat de smart city, întrucât suferim de o lipsă de standardizare și de claritate în legătură cu etichetele pe care le punem. Din ceea ce am observat este clar că, pe de o parte, există emulație în cadrul pieței și cred că există o oarecare neîncredere care oprește piața să se dezvolte cu adevărat. Eu cred că vine din faptul că încă nu putem să analizăm complet beneficiile a ceea ce se numește ‘Smart City’ – beneficiile economice palpabile, dincolo de latura socială”, a mai explicat Andrei Berechet.

Adrem este un grup de companii prezent de 27 de ani pe piața locală, fiind activ de peste 20 de ani în zona energetică și are trei divizii principale ale grupului dedicate acestui sector. Adrem Engineering este specializată în soluții de infrastructură, de 15 ani compania fiind unul din liderii pieței de automatizare pentru infrastructura energetică pe scală largă, pe teritorii foarte întinse. Adrem Invest este o companie specializată în servicii pentru infrastructura energetică în teren, iar Adrem Link se adresează în special utilizatorilor de energie.

”Astfel, noi propunem să ne uităm în primul rând la integrarea acestor insule ‘smart’. În țară sunt foarte frumoase colecții, mozaicuri de tehnologii inteligente – de mobilitate electrică, de planificare a mobilității, de iluminat eficient, de telecomunicații – dar rămân, într-o mare măsură, proiecte insulare. Același lucru se întâmplă și în cazul gestionării energetice a municipalităților”, a mai spus el.

”Este nevoie de o integrare la nivelul gestiunilor energetice, care poate aduce reduceri de costuri. Noi propunem o soluție concretă: conceptul de dispecerat energetic municipal. Există foarte multe inițiative, toate sunt interesante, dar par să gestioneze doar câte o fațetă specifică a aspectelor legate de consumul energetic al municipalității. Soluția Adrem Energy Hub este punctul în care se adună toate aceste chestiuni, în care managerul energetic, ajutat de dispecerii energetici, să gândească integrat soluțiile și măsurile de luat, atât cele imediate, reactive, cât și cele pe termen lung. Noi vedem un hub energetic care integrează și urmărește în timp real toate aceste servicii din subordinea municipalității, din punct de vedere al performanțelor energetice”, susține el.

Pe măsură ce soluțiile software devin mai accesibile, și implementarea acestora poate crește eficiența energetică a orașelor inteligente.

”Odată cu dezvoltarea soluțiilor de IoT, putem spune că acum, în comparație cu cinci ani în urmă, posibilitățile sunt nelimitate. Avem soluții de interoperabilitate și nu mai suntem obligați ca, odată ce am început cu o tehnologie, să continuăm cu aceeași tehnologie, nemaifiind îngrădiți. Am implementat la nivel național asemenea soluții, în care integrăm multiple tehnologii, așa că suntem pregătiți cu soluțiile potrivite și la nivel municipal”.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *