Un interviu cu Andrei Bucur, Business Development Manager MET România Energy Marketing, unul dintre speakerii confirmați la conferința Energy Breakfast Club “Clădiri inteligente – ce ne trebuie pentru a avea mai multe”, din 28 februarie.
Care sunt măsurile cel mai simplu de implementat pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor?
Cele mai rapide măsuri pentru eficientizarea energetică a unei clădiri sunt montarea termostatelor în toate zonele de interes, pentru a transmite comenzi către sistemul de răcire/încălzire. Sunt reguli simple, ușor de adaptat în funcție de nevoile și deciziile utilizatorilor.
De asemenea, iluminatul poate juca un rol important în eficientizarea consumului de energie electrică. Primele măsuri pot să fie legate de schimbarea becurilor incandescente sau chiar a celor economice cu becuri în sistem led. De aici, putem merge mai departe spre senzori de mișcare/prezență și chiar fotocelule care pot acționa iluminatul on/off.
În ce fel vă ajută background-ul de furnizor de energie?
Furnizorul de energie electrică înțelege foarte clar ce înseamnă un consum nepredictibil. Lipsa optimizării unui sistem energetic poate produce dezechilibre pe curba de consum pe anumite intervale orare, ceea ce se traduce prin costuri suplimentare în exploatare.
Ce tip de soluții propune MET România Energy pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor?
Pentru eficientizarea clădirilor, MET România are câteva soluții, care se pretează unui număr foarte mare de clienți, indiferent de complexitatea activităților desfășurate de aceștia.
Pentru început, serviciile noastre se concentrează în zona de consultanță și audit. După realizarea unui studiu bine documentat, putem oferi soluții pe mai multe direcții: iluminat, climatizare, citirea în timp real a contoarelor, stații de încărcare mașini electrice, sisteme fotovoltaice on și off grid etc.