Piața sistemelor solare de acoperiș va crește cu 50% anual, iar suprafețele disponibile în parcări pot deveni surse de producere a energiei verzi și spații de încărcare prin acoperișuri de tip CAR-PORT, susține Andrei Ivan, Managing Director, 4ENVIGO. ”Este nevoie de programe multianuale de subvenții pentru a ajuta IMM-urile să își acopere o parte din costurile cu instalarea de sisteme fotovoltaice. De asemenea, implementarea facilităților fiscale de reducere a taxelor locale pentru clădirile ce au surse regenerabile de producere a energiei ar ajută instalarea mai rapidă de noi capacități de producere a energiei verzi pe acoperișul clădirilor”.
Cum a evoluat piața instalațiilor solare de acoperiș în 2022 și care anticipați că va fi evoluția acesteia, în 2023 și pe termen mediu? Cum au evoluat prețurile materiilor prime?
Piața sistemelor fotovoltaice pe acoperiș s-a dublat în anul 2022. Anticipăm o dezvoltare puternică pe parcursul următorilor ani, cu creșteri semnificative de peste 50% în fiecare an. Prețurile materiilor prime s-au stabilizat, urmând ca piața să devină stabilă și din punct de vedere al livrărilor de componente esențiale, panouri, invertoare, structură. Termenul de amortizare a sistemelor de tip roof-top este de 4-5 ani, ținând cont de prețul plafonat al energiei.
Care sunt principalele bariere în calea dezvoltării proiectelor solare ale prosumatorilor în România? Ce se poate face?
Principalele bariere în calea dezvoltării sunt legate de capacitatea de a conectare a sistemelor nou construite la rețeaua de distribuție, modalitățile de finanțare a noilor instalări și restricțiile cu disponibilitatea forței de muncă. Este nevoie de programe multianuale de subvenții pentru a ajuta IMM-urile să își acopere o parte din costurile cu instalarea de sisteme fotovoltaice. De asemenea, implementarea facilităților fiscale de reducere a taxelor locale pentru clădirile ce au surse regenerabile de producere a energiei ar ajută instalarea mai rapidă de noi capacități de producere a energiei verzi pe acoperișul clădirilor.
Ce ar trebui să facă România pentru a permite o accelerare a investițiilor?
România și în primul rând autoritățile locale pot contribui decisiv la tranziția spre o mobilitate verde prin aplicarea legilor existente cu privire la numărul de locuri de parcare și stații de încărcare minime pentru locuințe și spații comerciale noi și chiar cele existente. Suprafețele disponibile în parcări pot deveni surse de producere a energiei verzi și spații de încărcare prin acoperișuri de tip CAR-PORT. Acestea sunt soluții integrate de producere și alimentare a vehiculelor electrice cu energiei verde, folosind mult mai util suprafețe de tip parcare asfaltate sau betonate, folosite momentan doar ca parcare.
Cum vedeți evoluția anului 2023 pentru mediul de afaceri din România?
Anul 2023 este anul schimbărilor, în care am ales antreprenoriatul în urma unei experiențe de 15 ani în real estate, prin care am contribuit la dezvoltarea cu succes a unora dintre cele mai sustenabile proiecte, cu echipe care au avut un impact pozitiv major în îmbunătățirea standardelor de lucru, calitate și siguranță. Într-un an dificil așa cum este 2023, cu provocările situației economice cred că mediul de afaceri va avea parte de o maturizare, în care valorile, disciplina financiară și managementul reputației vor face diferența între companiile de succes și cele care vor avea nevoie de reorganizare. Sustenabilitatea este instrumentul prin intermediul căruia companiile vor fi analizate de investitori, clienți și parteneri, întrucât livrarea profitului se măsoară acum și prin prisma indicatorilor non-financiar, folosind structura parametrilor de mediu, sociali și de guvernanță corporativă – ESG (Environment, Social, Governance); astăzi este esențial să putem explică cu date concrete cum livrăm profit dacă vrem că planul de business pe următorii ani să arate o creștere sustenabilă.
Dezvoltând pe baze sustenabile putem să investim inteligent resursele limitate ale planetei. Mediul de afaceri din România descoperă și se adaptează constant la modelele și metodele ESG.
_____________________________________________
Interviul a apărut inițial în numărul din iunie 2023 al Energynomics Magazine.
Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.