Ministerul Energiei propune introducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) şi a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) pe lista companiilor ai căror angajaţi vor beneficia de protecţie socială la momentul concedierii, arată un proiect de Ordonanţă de Urgenţă.
În caz de aprobare a proiectului, cei disponibilizați vor putea primi concomitent ajutor de șomaj și venit lunar de completare pe o perioadă cuprinsă între 12 și 24 de luni, în funcție de vechimea la locul de muncă. Recent, contractul colectiv de muncă de la CEH a fost reziliat și concedierile masive sunt iminente.
Fundamentarea proiectului de ordonanţă arată că Guvernul a aprobat un ajutor de stat de 167 de milioane de lei pentru CEH, din care a fost acordată o primă tranşă, 98,4 milioane de lei la data de 20 iulie 2015. A doua tranşă a fost condiţionată de rambursarea împrumutului până la data de 8 septembrie 2015, condiţie neîndeplinită.
“Societatea CEH SA a funcţionat încă de la înfiinţare în condiţiile unei pieţe concurenţiale nefavorabile, activitatea acesteia fiind afectată în mod direct de influenţele mediului extern şi condiţiile interne în care operatorul economic îşi desfăşoară activitatea, elemente care au condus inevitabil la afectarea rezultatelor economico-financiare ale societăţii”, se mai arată în documentul citat.
Cu privire la CNU, Ministerul Energiei a trecut în revistă factorii care au afectat viabilitatea economică a societăţii, subliniind obiectivele de restructurare propuse pentru producătorul de pulbere sinterizabilă de uraniu. La CNU se are în vedere întreruperea activității pe o perioadă de maximum nouă luni a minei Crucea-Botoșana (Suceava) și a platformei de prelucrare de la Feldioara (Brașov).