BCR Pensii prevede pentru acest an intrarea pe profit, după ce societatea a raportat pierderi anuale de la înfiinţare, în 2007, în urma extinderilor făcute, a declarat directorul general al BCR Pensii, Lucian Anghel. „Vom intra pe profit în acest an. Nu vreau sã avansez o cifră, dar vom ieşi pe plus. Pentru anul 2014 încă nu avem cifrele privind rezultatul exerciţiului financiar. Pierderile BCR Pensii din anii precedenţi au fost efectul celor trei achiziţii efectuate de la înfiinţare, care au tras în jos cifrele privind rezultatul financiar”, a afirmat Anghel.
„Anul 2014 a fost un an cu rezultate pozitive pentru clienții noștri. Fondul de pensii facultative administrat de noi, BCR Plus (Pilon III), a înregistrat o rată de rentabilitate anualizată pentru ultimele 24 de luni de 9.6672% conform metodologiei de calcul ASF, peste media pieței fondurilor de pensii facultative cu grad de risc similar; fondurile de pensii private facultative au realizat la decembrie 2014 o rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor din categoria de risc mediu de 9.4695%, rezultate net superioare inflației sau altor produse de economisire din piață în acest moment”, a punctat Lucian Anghel.
„Rezultatele pozitive obținute în 2014, precum ponderea clienților noi atrași și creșterea contribuțiilor brute la BCR Plus (Pilon III) ne confirmă că avem o direcție strategică corectă și că piața pensiilor facultative are potențial de dezvoltare. Astfel, evoluția pozitivă a BCR Plus din 2014 a venit ca urmare a: conștientizării nevoii de economisire individuală pentru la pensie, acțiunilor de informare a clienților, potențialilor clienți, și a angajatorilor cu privire la procesul accentuat de îmbătrânire a populației și a avantajelor fiscale de care se bucură acest produs de economisire (deductibilitate fiscală în limita a 400 de euro/an per participant respectiv in limita a 400 de euro/an per angajat, în cazul angajatorilor care contribuie în numele angajaților la pensia facultativă, astfel deductibilitatea fiscală poate ajunge la 800 de euro în cazul unei contribuții mixte la pensia facultativă – angajat si angajator”, mai susține Lucian Anghel.
Între 2007 și 2013, BCR Pensii a avut pierderi cumulate de 160,74 milioane de lei, astfel: între 2007 și 2010 pierderi de 71,34 milioane de lei, în 2011 pierderi de 30,53 milioane de lei, în 2012 pierderi de 38,79 milioane de lei, în 2013 pierderi de 20,08 milioane de lei. BCR Pensii a preluat, în 2009, fondurile gestionate de Omniasig Fond de Pensii (Omniforte), OTP Fond de Pensii (OTP) şi Prima Pensie Fond de Pensii (Prima Pensie), achiziții care s-au cotat total la 23,2 milioane de euro.
În a doua parte a anului 2009, BCR Pensii a intrat şi pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), prin preluarea administrării fondului BCR Prudent (redenumit BCR Plus) de la BCR Asigurări de Viaţă pentru 2,6 milioane de euro.
La finele anului trecut, activele celor două fonduri administrate de BCR Pensii au atins 1,3 miliarde de lei, în creştere cu 41% faţă de 2013, cu peste 4% peste media pieței, indică un comunicat al comunicat. La finalul anului 2014, BCR Pensii administra conturile de pensie privată a peste jumătate de milion de contributori