Acasă » Electricitate » Anghel, EnergyPal: Contorizarea inteligentă este baza tuturor proiectelor de eficiență energetică

Anghel, EnergyPal: Contorizarea inteligentă este baza tuturor proiectelor de eficiență energetică

23 septembrie 2020
Digitalizare
energynomics

Contorizarea inteligentă reprezintă baza tuturor proiectelor de eficiență energetică și baza tuturor proiectelor de clădiri inteligente, susține Lucian Anghel, Fondator și CEO, EnergyPal-TimePal România și FMS.

”Prin prisma experienței de peste 17 ani, am reușit să realizez ceea ce-și doresc utilizatorii și proprietarii de clădiri. EnergyPal a dezvoltat partea de eficiență energetică, pe baza experienței cumulate, prin proiecte dublate de Facility Management Services. Specializarea noastră este strict tehnică, accentul fiind pe zona de eficiență energetică și zona de servicii energetice, dar, pe lângă zona de expertiză tehnică, am adăugat și partea de echipamente și automatizări. Realizăm servicii de audit energetic, contorizare inteligentă și studii de fezabilitate. Contorizarea inteligentă reprezintă baza tuturor proiectelor de eficiență energetică și baza tuturor proiectelor de smart building (clădiri inteligente) pe care dorim să le implementăm. Fără o diagnoză, o radiografie a consumurilor și a perioadelor de consum din cadrul unei proprietăți, niciodată nu vom ști unde și când să acționăm asupra consumului de energie și cum să-l monitorizăm ulterior. Contorizarea inteligentă este o direcție pe care întotdeauna o împingem în față – în momentul de față există un proiect de finanțare POIM 6.2 care este deschis până în decembrie. Noi sprijinim astfel de proiecte care pot fi combinate și cu partea de automatizare și management al clădirilor (BMS). Partea proastă este că Bucureștiul nu beneficiază de un sprijin foarte bun în această zonă, dar celelalte zone din țară sunt accesibile pentru astfel de proiecte și le putem sprijini pentru finanțare”, a spus Anghel, în cadrul evenimentului ”Alegeri inteligente pentru orașe inteligente”, organizat de Energynomics și BusinessMark.

Sistemele inteligente de management al clădirilor au ca scop îmbunătățirea costurilor de operare și creșterea calității vieții ocupanților clădirilor.

”Foarte important este faptul că sistemele de clădiri inteligente și management al clădirilor nu mai sunt la fel de prohibitive cum erau în trecut. În momentul de față, prin soluțiile din portofoliul nostru, reușim să facem integrarea soluțiilor mai vechi sau a protocoalelor diferite și avem o flexibilitate în oferirea de soluții la un cost scăzut”, a mai spus el, prezentând soluțiile companiei.

”Ceea ce diferă față de soluțiile vechi este partea de integrare în cloud și analiză, care erau până acum statice, fiind înregistrate într-un calculator din BMS. În momentul de față datele sunt culese și interpretate în cloud și putem să obținem prognoze, să stabilim și echiparea și operarea clădirilor. Echipamentul ne permite să integrăm soluții produse de mai multe companii și protocoale diferite, așa încât nu suntem limitați atunci când facem un upgrade unei clădiri vechi. Putem folosi senzoristică și sisteme noi pentru modernizare”.

Totodată, pot fi optimizate costurile energetice aferente utilizării spațiului și costurile aferente disponibilizării angajaților.

”Un BMS integrează toate sistemele, plecând de la partea de climatizare, controlul luminii, al accesului, al iluminatului exterior, ocuparea spațiului – într-o singură soluție, astfel încât să permitem un randament mai bun al clădirii”, a mai afirmat Anghel.

Un accent special cade pe partea de confort, prin optimizarea și personalizarea spațiului, inclusiv folosind comenzi instalate pe telefonul (terminalul) mobil al utilizatorului, de la termostat la iluminat etc.

În plină pandemie, angajații sunt încurajați să lucreze de acasă.

”S-a creat o anumită teamă legată de răspândirea virusului prin recircularea aerului. Trebuie să găsim soluții inteligente, inclusiv în managementului clădirilor, pentru a sprijini revenirea economică. Sunt măsuri proactive – comunicare deschisă – și măsuri reactive în această zonă. Ceea ce este foarte important este controlul calității aerului. Trebuie să știm care spații sunt ocupate și care nu, care este încărcarea spațiului și trebuie să evităm contactele nenecesare, asigurând distanța socială și comunicând cu oamenii. Câteva măsuri aplicabile sunt legate de îmbunătățirea ventilației în spațiu, de numărul de cicluri de aer proaspăt introdus, de echipamentele de filtrare, de filtrele folosite și inclusiv de utilizarea luminii UVC, care distruge microbii. Avem câteva soluții în acest sens, inclusiv cu programare și control prin echipamente mobile, de comunicare a statusului curent”.

Un program în care compania se va implica, inclusiv prin identificarea soluțiilor de finanțare, este Energy Up.

”Avem deja stabilite niște pachete de furnizarea soluțiilor de energie fotovoltaică pentru beneficiari, astfel încât să se încadreze în pachetul de 100.000 de euro – și la fel pentru POIM 6.2, pentru contorizare – avem niște rutine stabilite, inclusiv în zona de finanțare. În alte cazuri, beneficiarul face economii și finanțarea vine din sursele proprii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *