Acasă » Interes general » Anicescu, Coface: România a reuşit o revenire economică peste aşteptări în T4 – 2020

Anicescu, Coface: România a reuşit o revenire economică peste aşteptări în T4 – 2020

18 februarie 2021
Interes general
energynomics

România a reuşit să înregistreze o revenire economică peste aşteptări în trimestrul 4 (T4) din 2020, bazată pe măsurile de sprijin de stat extrem de prompte şi ţintite, însă în 2021 trebuie să fim atenţi la o serie de riscuri, a declarat Eugen Anicescu, country manager, Coface România.

„România a înregistrat în trimestrul II din 2020 o scădere economică de 10%, cea mai severă din ultimii 25 de ani, urmată de o temperare în trimestrul III, cu un minus 6%, iar în trimestrul IV s-a reuşit o revenire peste aşteptări, cu o creştere faţă de trimestrul anterior şi doar o scădere în jur de 2% faţă de trimestrul IV din 2019. Practic, România a reuşit o revenire rapidă, bazată pe măsurile de sprijin de stat care au fost extrem de prompte şi ţintite. Apoi, s-a bazat pe un comportament de consum bun al populaţiei, o mutare a cheltuielilor de la anumite categorii, cum ar fi călătoriile, către dotarea caselor etc. Deci, un consum rezilient. De asemenea, în trimestrul IV, care, în ciuda unei contribuţii slabe a agriculturii, a reuşit această evoluţie bună pentru că economia şi-a păstrat cumva un curs calm şi nu a mai avut acele evoluţii specifice trimestrului IV din perioada anterioară. Practic, decembrie a fost o lună în care s-a muncit şi toate aceste evoluţii au reuşit să producă o revenire bună, însă anul 2021 nu este lipsit de riscuri”, a spus Anicescu, potrivit Agerpres.

Anicescu a adăugat că impactul schemelor de stat asupra mediului de afaceri, precum şi comportamentul de plată din piaţă reprezintă alte două riscuri pe care autorităţile de la Bucureşti trebuie să le aibă în vedere în acest an.

„Un alt impact semnificativ, în special asupra mediului de afaceri, este cel legat de schemele de ajutor de stat. Trebuie văzut ce se va întâmpla în 2021, pentru că nu credem că mediul de business este încă pregătit să fie pe cont propriu. Un al cincilea risc pe care îl vedem pentru anul 2021 este cel legat de comportamentul de plată în piaţă, de o eventuală creştere a defaulturilor în zona băncilor, a creditelor neperformante şi care ar putea să aibă în apetitul de finanţare şi o presiune suplimentare pe finanţare. Este dificil de estimat, în acest moment, pe termen scurt, ce se va întâmpla”, a explicat Eugen Anicescu.

Conform datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistic (INS), Produsul Intern Brut al României a crescut cu 5,3% în trimestrul IV din 2020, faţă de trimestrul anterior din acelaşi an, însă pe ansamblu economia românească s-a contractat cu 3,9%.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *