Trei pachete de măsuri ce vizează digitalizarea României au fost propuse, recent, de reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), documentul fiind transmis autorităţilor, la solicitarea Guvernului României.
Potrivit sursei citate, este vorba despre Pachetul Digitalizare Naţională, Pachetul Accelerare a Digitalizării şi Pachetul de Ajutor de Stat pentru Digitalizare.
În privinţa Pachetului de Digitalizare Naţională, acesta presupune un set de măsuri menite să ajute România să recupereze din handicapul enorm în ceea ce priveşte digitalizarea şi poate crea un mediu propice dezvoltării companiilor de software specializate.
Conform ANIS, cadrul legislativ trebuie rapid actualizat, astfel încât să permită şi să încurajeze adoptarea rapidă a tehnologiilor cloud, care au un potenţial foarte mare de accelerare a procesului de digitalizare. De asemenea, Guvernul trebuie să instituie obligativitatea ca toate instituţiile să expună interfeţele de programare ale aplicaţiilor folosite, pentru a se putea interconecta diversele aplicaţii publice, care astăzi funcţionează izolat. Totodată, Pachetul de Accelerare a Digitalizării vizează sprijinirea producătorilor de software specializat în digitalizarea şi automatizarea proceselor de afaceri, fie că este vorba despre procese de afaceri din firmele private sau din instituţiile de stat, conform Agerpres.
În același timp, Pachetul de Ajutor de Stat pentru Digitalizare este destinat IMM-urilor şi companiilor de stat, cărora le va oferi atât o minimă finanţare pentru a deschide apetitul pentru soluţiile de digitalizare, cât şi asistenţă în selecţia soluţiilor potrivite.